Bullet Journal – weg met alle losse lijstjes

Industrieel ontwerper Ryder Carroll (37) bedacht een simpele methode om je planning en andere lijstjes bij te houden in één georganiseerd notitieboekje: het Bullet Journal (BuJo). Zelf ben ik er al een tijdje mee bezig en ook ik ben enthousiast: geen losse lijstjes meer en veel meer overzicht.

Carroll ontwikkelde dit systeem voor zichzelf toen hij nog op school zat, omdat hij zich moeilijk kon concentreren (hij leidt aan ADD). Bij gebrek aan een goed werkend systeem bedacht hij zijn eigen oplossing. Toen bleek dat zijn vrienden ook baat hadden bij zijn systeem, maakte hij een website en zette de gebruiksaanwijzing online. Hij noemde het Bullet Journal (BuJo). Inmiddels is zijn website al miljoenen keren bekeken en kun je spreken van een trend.

Briljant

Zoals de meeste briljante ideeën is het uitgangspunt verbazend eenvoudig: je neemt een leeg schrift of notitieboekje* en laat de eerste vier pagina’s open voor een inhoudsopgave. Vervolgens nummer je alle pagina’s. Je basis is nu klaar. Je kunt nu bedenken wat je in je Bullet Journal wilt verwerken. Een maandplanning en een dagelijkse todo-lijst? Je jaardoelen op een rij? De paklijst voor je vakantiekoffer? Alles kun je kwijt in je boekje. Door gebruik te maken van de genummerde pagina’s en je inhoudsopgave raak je niets meer kwijt en kun je ook vanuit bijvoorbeeld een planning makkelijk naar een takenlijstje verwijzen.

Caroll werkt verder met bullets:

. een punt voor een to do

+ een kruis voor een afgewerkte to do

o een cirkel voor een afspraak

– een streepje voor een opmerking

Zo kun je snel notities onder elkaar verwerken en je hoofd leeg maken. Zoals Caroll zegt: ‘Werken met pen en papier helpt je om je gedachten te ordenen.’ Afgewerkte items werk je bi door van de punt (bullet) een kruisje te makenj. Aan het eind van de maand kijk je bijvoorbeeld wat er nog onafgewerkt is blijven staan. Dingen die niet meer relevant zijn streep je door. Relevante zaken die nog niet zijn afgewerkt neem je mee naar een verse pagina voor de volgende maand. Caroll noemt dat ‘migreren’. Zo krijg je steeds meer grip op de zaken die echt belangrijk zijn.

Het Bullet Journal kun je helemaal naar je eigen hand zetten en combineren met wat je verder handig vindt: de agenda in mijn telefoon, die ik kan delen met anderen, is bijvoorbeeld voor mij onmisbaar.

Probeer het maar eens uit en vind je eigen methode.

Op www.bulletjournal.com legt Ryder Caroll je uit hoe hij zelf te werk gaat.

*Er is ook een speciaal Bullet Journal te koop voor als je wil investeren in een extra mooie kwaliteit, Bestel je bij Bol.com dan steun je ook Genoeg een beetje.