Goed stoken: niet te warm, niet te koud

Bij veel mensen gaat deze tijd van het jaar de verwarming weer aan. Hoe stook je verstandig? Zet de thermostaat niet te hoog, maar zeker ook niet te laag.

Over zuinig stoken hoor je nogal eens tegenstrijdige verhalen. Jij vertelt bijvoorbeeld dat je ’s nachts de verwarming op 15 graden zet. Volgens je buurman is dat onverstandig omdat je huis dan teveel afkoelt waardoor de cv-ketel ’s morgens extra hard aan het werk moet. Wat je ’s nachts bespaart zou daardoor direct weer teniet worden gedaan. Jij hebt gelijk. Volgens Milieu Centraal is het een fabel dat je ’s nachts je huis op temperatuur moet houden. De hele nacht stoken kost meer energie dan ‘s ochtends opwarmen. De thermostaat ’s nachts op 15 graden zetten levert je al € 80,- per jaar op. Maar let op, er is een uitzondering. Heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.

Kun je de verwarming ’s nachts niet beter helemaal uit zetten? Nee, adviseert het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Het RIVM adviseert om het, ook ’s nachts, niet kouder te laten worden dan 15 graden. Bij lagere temperaturen kan vocht namelijk neerslaan op de ramen of in muren en plafonds trekken. Daardoor kunnen er schimmels ontstaan. Warme lucht kan meer vocht opnemen. Dat helpt om, samen met goed ventileren, het teveel aan vocht in de woning kwijt te raken.

Een woordvoedster van Milieu Centraal legt uit dat dit advies om de verwarming niet te laag te zetten, geldt voor de woonkamer. In bijvoorbeeld de slaapkamer kun je de radiator uitzetten, omdat die via de vloer en de wanden indirect toch wel wat verwarmd wordt. En doordat in het stookseizoen slaapkamers meestal worden geventileerd met koudere buitenlucht wordt het niet te vochtig in de slaapkamer. De koudere buitenlucht wordt namelijk in huis opgewarmd waardoor de luchtvochtigheid daalt.

Wel is het goed om de slaapkamerdeur dicht te houden, zodat er geen warme vochtige lucht uit bijvoorbeeld de badkamer naar de slaapkamer stroomt en daar afkoelt en condenseert. Ook is het goed om de luchtvochtigheid te checken met een hygrometer. Als de luchtvochtigheid wekenlang 70% of meer is, is het nodig om de ventilatie te checken. Heb je een automatisch ventilatiesysteem, kijk dan of het op de juiste stand staat en goed functioneert. Ventileer je via roosters, check dan of ze goed open staan en schoon zijn. Als dat niet helpt, kun je meer gaan verwarmen om het vocht weg te krijgen.

Wil je meer weten over gezonde lucht in huis? Kijk op de website van het RIVM. Tips voor zuinig stoken vind je op de website van Milieu Centraal.