Oranje (naar) boven


HANDIG

Oranje (naar) boven

 

Geen wereldkampioen: dan maar bespaarkampioen!

Sporters genoeg die zwaar teleurgesteld zijn met een tweede plaats. Zelf zie ik hoofdzakelijk de winst van dit WK.
De verkiezingsuitslag lijkt bijvoorbeeld vergeten. We zijn niet verdeeld maar allemaal Oranje. In het Nederlandse team spelen van oorsprong Surinaamse, Antilliaanse, Marokkaanse en Molukse sterren. Ons nationale humeur is enorm opgeklaard. Een goed begin van de zomer.

QUOTE

Verder is er ook materiële winst. Nadat ongeveer alle ondernemers, bakkers, supermarkten, kleding- en gadgetfabrikanten hun oranje feestje hebben gehad, kunnen de bespaarders aan de bak. De versieringen worden opgeruimd en het grootste deel gaat in de vuilnisbak. Zonde! Neem het mee of vraag of je het mag hebben. Dit is het moment om een ‘Oranje-doos’ in te richten.


Dit kan in de Oranje-doos:

  • Zoveel mogelijk vuvuzela’s (ze kunnen uit elkaar, het kleinste deel kan in het grote deel geschoven).
  • Vlaggetjeslijnen, oranje, rood-wit-blauw, met of zonder voetballeeuw, slingers, vlaggen.
  • Hoofddeksels, cowboyhoeden, oranje jurkjes, schoenen, enzovoort.
  • Schminkspullen, rood, wit, blauw, oranje, de kleinste restjes.
  • Fluiten, trommels, ballen, oranje autoprullaria: allemaal erbij.

Schrijf op de doos: ‘Oranje boven’ en breng hem inderdaad naar boven.


Oranje in de aanbieding
Kijk vervolgens in de supermarkt eerst naar spullen met een korte houdbaarheidsdatum. Oranje vla en gebak worden waarschijnlijk afgeprijsd. Misschien kun je ze, samen met andere afgeprijsde oranje etenswaren die je ook lekker vindt, invriezen. Dan is er nog het oranje snoep: de kauwgomballen, Engelse drop, suikerspin en spekkies in voetbalkleuren. Als het wordt afgeprijsd kun je het inslaan en verstoppen. En tevoorschijn halen bij het eerstvolgende feestje. Op verjaardagen kan het huis ook best met oranje slingers versierd. En anders zijn ze zeker bruikbaar met Koninginnedag of het volgende voetbalfestijn.

Tekst: Marieke Henselmans. Illustratie: Gijs Henselmans