Permanent wonen in een vakantiewoning populair

vakantiehuisjePermanent wonen in een vakantiewoning op een vakantiepark in Nederland is vooral de laatste jaren populair. Lagere woonkosten, een permanente vakantiesfeer en voorzieningen zoals een zwembad of een golfbaan in je achtertuin hebben een grote aantrekkingskracht. Maar is het wel legaal en waar moet je rekening mee houden als je permanent in een recreatiewoning gaat wonen?

Mensen gaan graag een weekendje weg in eigen land, zelfs vlakbij huis, om even aan de drukte van het dagelijkse leven of de drukke stad te ontsnappen. Sommigen hebben niet genoeg aan af en toe een weekend ontsnappen aan de drukte en kiezen voor een permanent verblijf in een idyllische vakantiewoning in de natuur. Mede doordat recreatiewoningen de laatste jaren sterk in woonkwaliteit zijn verbeterd (elektriciteit, gas en internet zijn vrijwel altijd aanwezig) zijn ze populair geworden voor permanent verblijf.

Nederland telt zo’n 100.000 recreatiewoningen, deze staan verspreid over verschillende campings en parken door het hele land. Dit zijn zowel koop- als huurwoningen.

Regelgeving

Of je permanent in een vakantiewoning mag wonen, verschilt per gemeente. Er zijn gemeenten waar het permanent wonen in een vakantiewoning is toegestaan. En er zijn ook gemeenten waar het verboden is en er ook streng wordt gecontroleerd. Kijk hier voor meer informatie.

Kostenplaatje

Een recreatiewoning heeft gemiddeld een lagere aanschafprijs dan een normale woning. De gemiddelde transactieprijs van een recreatiewoning lag volgens de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen) in 2016 rond de € 140.000,-.

De bijkomende kosten van een recreatiewoning, zoals kosten voor onderhoud, gemeentebelasting, gas, water, licht en eventuele servicekosten, zijn meestal ook een stuk lager. Een ander aspect dat kan leiden tot een relatief lage aanschafprijs is de grond waarop de woning staat. Een recreatiewoning kan worden gekocht in combinatie met de grond waarop de woning staat, maar kan vaak ook zonder grond worden gekocht. In dat geval betaalt de eigenaar erfpacht over de grond.

Rendement van een vakantiewoning

Recreatiewoningen vormen een populaire vorm van beleggen omdat de woningen een hoger financieel rendement kunnen bieden dan een spaar- of beleggingsrekening bij je bank. Een vakantiehuis kun je onderverhuren als je er zelf niet woont. Zelfs bij permanente bewoning van een vakantiehuis in Nederland is dit een optie, als je bijvoorbeeld zelf op vakantie gaat in het buitenland.

Bezint eer ge begint

Bij het permanent bewonen van een recreatiehuis komen vaak meer regels kijken dan bij een normaal huis. Zo gelden er op een vakantiepark vaak regels over onder andere:

  • Huisdieren
  • De kleuren waarin de woning geschilderd mag worden
  • Hoeveel auto’s er er op het park mogen staan

Dit zijn ook zaken om rekening mee te houden bij de aanschaf van een vakantiehuis.