Oudejaarsrecepten

Schermafbeelding 2011-12-30 om 12.40.02

HANDIG – Keuken

Rijke oliebollen

Zelfmaakrijkdom: oliebollen en appelbeignets, volgens recept van Genoegmedewerker Michiel Bussink.


Appelbeignets

Zeef 150 gram bloem met een mespunt zout. Roer er een theelepel droge gist door (of 10 gram met wat lauwe melk aangemaakte verse gist). Voeg geleidelijk en al roerend 2 deciliter lauwe melk toe. Laat een uurtje rijzen op een warme plek. Haal geschilde en doorboorde appelschijven (van zure appels is het lekkerst) door het beslag en bak ze in hete zonnebloemolie. Dat kan zonder friteuse: giet twee of drie flessen zonnebloemolie in een flinke pan. Verhitten. Controleer of de olie heet genoeg is door er een stukje brood in te gooien: wordt dat bruin, dan is de temperatuur goed. Komt er witte walm af, dan is de olie te heet.

Rijke oliebollen

Zelfde procedé als bij appelbeignets met 500 gram bloem, zout, 25 gram verse gist of twee flinke theelepels gedroogde, theelepel suiker, een losgeklopt ei en een halve liter lauwe melk. Roer vervolgens door het beslag: 200 gram rozijnen, een in stukjes gesneden zure appel, 150 gram in stukjes gesneden gedroogde abrikoos en 75 gram gehakte walnoten. Laten rijzen en bakken. Dat gaat het makkelijkst met behulp van een ijsbolletjestang. Doop die eventjes in het hete vet, voordat je het beslag uit de kom schept.

Oud bier

In plaats van melk en gist, is voor het bakken van beignets en bollen ook bier te gebruiken. Vooral een mooie bestemming voor bier dat volgens het etiket over de datum is, maar bij opening nog best goed ruikt en smaakt.

Suiker erbij

De klassieke poedersuiker is zelf te maken door wat kristalsuiker fijn te malen in de blender. De stuivende witte bende die poedersuiker oplevert, kleverig nadat het eenmaal op de vette bollen en flappen is beland, is ook af te wisselen met kaneelsuiker: roer daarvoor wat theelepels kaneel door een schaaltje rietsuiker.

Deze recepten werden gepubliceerd in Genoeg 83.

Auteur: Michiel Bussink