Mondkapje nu verplicht – maak het eenvoudig zelf

Transparant mondkapjeNu hebben we verplicht een mondkapje nodig in de openbare ruimte. Zelfgemaakt, dat mag. Maar hoe maak je zelf een goed passend en functioneel mondkapje?

We selecteerden op de Genoegredactie de handigste handleidingen van burgers in onze buurlanden: zij hebben inmiddels al ervaring opgedaan met zelfgemaakte modkapjes. Je kunt kiezen uit:

  1. snel klaar zonder naaien,
  2. degelijk en virologen-goedgekeurd – maken met de naaimachine
  3. en als extra – onze favoriet, want dan mis je de glimlach niet – een transparant mondkapje

Mondkapje maken zonder naaimachine

Geen tijd, geen naaimachine in de buurt, maar wel snel een mondkapje nodig? Dit is de slimste en snelste manier om een mondkapje te maken die we tot nu toe hebben gezien, de enige dingen je ervoor nodig hebt is een oud t-shirt en een schaar. Het filmpje maakt de werkwijze zonneklaar.

mondmasker maken met de naaimachine

Mondmasker met virologen-goedkeuring

Vele van onze zuiderburen dragen al een poosje een mondmasker als ze naar buiten gaan. De Belgische overheid maakte het haar burgers gemakkelijk met het patroon plus de werkwijze van een door virologen goedgekeurd mondmasker. Je vindt hier op deze website meteen ook de richtlijnen voor veilig gebruik van je zelfgemaakte mondmasker. Handig!

Tip: Het patroon ziet er misschien ingewikkeld uit, bekijk snel het filmpje. Dan zie je hoe het mondmasker in de praktijk wordt gemaakt, het blijkt heel eenvoudig.

transparant mondkapje

Mondmasker voor een zichtbare glimlach

En dan onze favoriet: een transparant mondmasker voor mensen die graag visueel blijven communiceren. Zo kunnen meteen ook doven en slechthorenden liplezen, ondanks het mondkapje. Meer achtergrondinfo vindt je hier.

Het transparante deel wordt gemaakt van een plastic insteekhoesje. De makers in Vlaanderen hebben het getest: ook dit masker is wasbaar op 60 graden en dus functioneel.

Hier vindt je de handleiding voor het maken van het venstermasker.
Met ook weer een hoe-doe-je-dat-filmpje voor wie het niet meteen voor zich ziet bij het lezen van het patroon.