DIY: een hekje van wilgentenen

weven img_1248

Januari en februari zijn de beste maanden om wilgen te knotten. Van de afgeknipte takken maak je heel makkelijk zelf een hekje of een borderrand.

Dit heb je nodig:
  • Paaltjes of stevige dikke takken die als staanders kunnen dienen
  • Wilgentenen
  • (Rubberen) hamer
  • Snoeischaar
  • (Takken)zaag

Als je voor de staanders takken gebruikt, neem dan liefst takken die al wat ouder zijn. Jonge takken, en zeker wilgentakken, zullen heel makkelijk wortel gaan schieten.Voor je het weet groeien er boompjes die zich lastig laten verwijderen.

Lastig om takken te vinden? Informeer eens bij je gemeente. Plantsoenendiensten oogsten vaak grote hoeveelheden wilgentenen die bij gebrek aan een betere bestemming door de versnipperaar gaan. Verse takken zijn soepel genoeg om meteen te gebruiken, je hoeft ze niet te weken in water.

Zo maak je een hekje:

schermafbeelding-2017-01-17-om-17-52-09palen1. Sla de staanders stevig in de grond, 1/3 van hun lengte. De afstand en het aantal paaltjes is afhankelijk van de lengte van de wilgentakken en van hoe fijn je het vlechtwerk wilt maken. De wilgentakken moeten voor de stevigheid minstens vijf keer voor en achterlangs een paaltje worden geweven.

schermafbeelding-2017-01-17-om-17-52-23

2. Weef de takken voor- en achterlangs de paaltjes. Laat daarbij aan de zijkanten de wilgentak ongeveer 10 centimeter uitsteken. Weef de takken om en om, dat wil zeggen dat je bij de eerste tak aan de achterkant begint, bij de tweede tak aan de voorkant.

schermafbeelding-2017-01-17-om-17-51-49

3. Ga door tot je hekje de gewenste hoogte heeft. Om te voorkomen dat het weefwerk losraakt, kun je de bovenste takken vastmaken aan de staanders met een spijkertje of een touwtje. Je kunt in een paar uurtjes een klein hekje maken zoals op de foto bovenaan deze pagina, maar met veel geduld maak je een schutting. Je kunt ook een vlechtwerk maken van een centimeter of twintig hoog, bijvoorbeeld langs een bloemenperk.

schermafbeelding-2017-01-17-om-18-21-38