Gratis hazelnoten rapen

Hazelnoten zijn volop te vinden. Je moet alleen weten hoe de hazelaar eruitziet en waar deze boompjes zich bevinden. Weet je dat eenmaal, dan kun je daar elke herfst je voordeel mee doen door gratis hazelnoten te rapen. Koop je hazelnoten in de winkel, dan betaal je € 2,79 voor 170 gram gepelde noten. Dat is € 16,41 per kilo!

Hoe ziet de hazelaar eruit?

Karakteristiek voor de hazelaar is dat hij geen echte stam heeft: de takken lijken als een bosje in de grond gezet. Ook de grootste hazelaar bestaat uit een enorme bundel dunnere takken. Je vindt deze struikjes aan de rand van het bos en vaak ook in parken en openbaar groen.
hazelaar_in_de_winterFoto 2: Zo ziet een hazelaar er in de winter uit

Foto 3: Dit zijn twee hazelaars aan het einde van de zomer

Hoe vind je de hazelnoten?

In de zomer zie je de onrijpe hazelnoten al zitten met een rokje van bladeren. (zie de eerste foto).

Wanneer de noten rijp zijn, meestal begin oktober, vallen ze vanzelf op de grond, vaak geholpen door een lekkere stormwind. Ga na zo’n flinke storm met een emmertje gratis hazelnoten rapen.

hazelaars_in_de_zomerHandig hazelnoten kraken

Je kunt meerdere noten tegelijk kraken door een stoeptegel op tafel te leggen, waarop je een of twee handen noten uitspreidt. Houd de noten op hun plaats door er een oud tennis- of badmintonracket op te leggen en vast te houden. Met een hamer tik je ze met je andere hand één voor één open. Verwijder het vruchtvlees (de noten) en veeg de doppen in een schaal.

hazelnoten_geroosterdRoosteren

Gepelde noten zijn langer houdbaar wanneer je ze roostert. Spreid ze uit over een bakblik en rooster ze een half uurtje op een laag pitje in de oven. De hazelnoot heeft een bruin velletje. Mij stoort dat niet, maar je kunt het desgewenst verwijderen door de noten na het roosteren tegen elkaar te wrijven totdat het vliesje loslaat. De gebrande, afgekoelde noten blijven in een weckfles of andere goed afsluitbare pot het hele jaar goed.

Tekst en foto’s: Marieke Henselmans