Groentetuin in pot

groentetuin_in_pot

Maak een minigroentetuintje. Dat kost bijna niets, maar is geweldig om cadeau te geven.

Moederdagcadeau

Geef moeder met Moederdag een pot met een koolraapje of een bloemkool, kropjes sla of wat ze maar lekker vind. Pluksla in een pot is prima om blaadjes te knippen voor op haar boterham. Wil je royaal uitpakken geef dan maar een hele groentetuin van drie stuks.

Dit heb je nodig:

  • Plastic potten of emmers (maak gaatjes in de bodem)
  • Mos
  • Naaigaren
  • Restje lood
  • Spijker
  • restje touw
  • lijm
  • groente- of kruidenplantje van de markt
  • Grond uit de tuin, vermengd met wat potgrond

Zo maak je het

Wikkel met naaigaren grote plukken mos rond de potten totdat die helemaal bedekt zijn. Je kunt zelfs plastic emmertjes gebruiken voor dit doel. Haal er dan wel de hengsels af. Zijn de potten of emmers te glad plak er dan hier en daar schildersplakband op, dat is stroef en dan is het gemakkelijker wikkelen. Heb je geen mos? Koop een baal hooi bij de boer en wikkel met plukken hooi tot een heel regiment potten met groenteplantjes. Je groentetuin is geboren!

Naamkaartjes

naambordje

Restjes lood worden omgetoverd tot naamkaartjes (zie foto). Kras met een spijker de naam op het plaatje en tik met een hamer en spijker gaatjes op die lijntjes. ‘Stiksteekjes’ aan de rand maak je met de kop van de spijker plat gelegd, geef er met de hamer steeds een tikje op. Vlechtjes maken, bijvoorbeeld van touw dat om hooibalen zit. Vlechtjes op de rand van de pot lijmen, plaatjes oplijmen en insmeren met een druppel olie.

Kruidenrekje

Omwikkel een stel kleine potjes en lijm er touw of een lint omheen. Zet er verschillende soorten kruidenplantjes in. Op de markt kosten die 20 eurocent per stuk. Zoek langwerpige rekjes op rommelmarkt waar een regiment kruiden in potjes in passen.

Tip: Mos drogen

Ik krijg elk jaar een hele vracht mos van een meneer die aan de bosrand woont. Mos tiert welig op die zure grond. Het mos wordt uitgespreid op mijn beklinkerde hofje en gedroogd. Van tijd tot tijd keren met een hark. Het mos ging in bakken en dozen die open blijven staan voor het nadrogen. Af en toe wordt het mos nog gekeerd en uiteindelijk komt het terecht in een grote TV doos in het Consuminderhuis. Wat je er mee kan? Decoratieve gaastassen vullen waar weer planten in komen. Grond mee afdekken van grote plantenbakken om te snelle verdamping van vocht tegen te gaan. Het mos blijft na droging jaren goed.

Vragen staat vrij: a-vandeursen@home.nl