Handige wintertips voor je tuin


HANDIG – tuin

Handige wintertips voor je tuin

Ook in de winter is er genoeg te doen in je moestuin. Met deze handige tips ben je straks helemaal klaar voor het voorjaar.
Annemiek van Deursen (Vragen staat vrij)

1. Verzamel water
Verzamel water in tonnen en vaten. Een flinke, bij elkaar gebonden, bos kreupelhout in elke ton voorkomt vorstbeschadiging van de ton. Laat regentonnen en vaten open. Mocht het gaan vriezen dan barst de ton bij vorst niet door het uitzetten van ijs.
2. Spaar voorzaaibakjes
Spaar lage plastic bakjes en kleine emmertjes om in voor te kunnen zaaien op de vensterbank in februari/maart. Vraag bij de visboer een piepschuim bak voor hetzelfde doel. Laat hem buiten staan: door vorst verdwijnen alle geurtjes.
3. Spaar houtas
Spaar alle hout-as (houtkachel) die je krijgen kunt. Meng die in het voorjaar door zware kleigrond. Zo voorkom je dat wortelgewassen vreemde zijscheuten maken.
4. Hang een kalender op
Hang een kalender bij je tuingereedschap in het schuurtje. Steek er een pen bij en noteer elke tuinactie. Het is een goede leidraad voor volgend seizoen.
5. Maak een plattegrond
Pak de plattegrond van afgelopen jaar erbij en kijk welk gewas waar stond. Vruchtwisseling houdt je gewas en grond namelijk gezond. De groenten die in een bepaalde groep zijn ondergebracht, zijn vatbaar voor dezelfde plagen en hebben in grote lijnen hetzelfde voedingspatroon. Door deze groepen door de moestuin te circuleren, wordt de kans op tekorten aan bepaalde voedingsstoffen in de grond en op ziekten kleiner.
Verdeel de groenten in:
A. Aardappelen
B. Bladgroenten (sla, spinazie, prei, bloemkool)
C. Wortelgroenten (bieten,wortels)
D. Peulvruchten (bonen, kapucijners, peulen, doperwten)

inkuilen6. Inkuilen in plaats van invriezen
Winterpenen, knolselderie, pastinaken, schorseneren en knolletjes als rode biet of koolraapjes kan je inkuilen. Het bespaart je de elektriciteit van de diepvries en is leuk om te doen.

– Gebruik een inmaakketel of ton, plasic zuurkoolvaatjes (vraag bij je natuurvoedingswinkel), grote emmers met deksel of een cementbak van de klusmarkt. Dek die laatste dan wel af met een plank
– Neem gave, onbeschadigde groenten
– Draai het loof vlak boven de wortelhals af (niet snijden!)
– Laat de aanhangende tuingrond aan de wortels zitten, dat voorkomt uitdrogen van de groenten.
– Strooi een laag vochtig zand op de bodem van ketel of ton (of wat je ook gebruikt) en leg daar een laag groente op. Strooi weer een dun laagje zand en dan opnieuw een laag groente. Vul zo de hele ketel. Met het zand voorkom je uitdroging van de wortels.
– Leg tussen de bovenste laag zand en het deksel een laagje stro of hooi.
– De ketel afsluiten en in een beschut hoekje van je tuin op een paar bakstenen zetten. Bij strenge vorst kan er altijd nog een stuk plastic of canvas overheen en wat hooi tussen de bakstenen onder de ketel.