Spitten of mulchen

leren spitten

HANDIG – Tuin

Spitten of mulchen

Nu het voorjaar eraan komt, is het tijd om de grond in de tuin om te spitten. Met de juiste techniek kom je een heel eind.

Als je niet kunt of wilt spitten, denk dan eens aan ‘mulchen’

Nina (van het Consuminderhuis, red.) leerde in enkele zaterdagmorgenuurtjes spitten in het stukje moestuin in de volkstuin dat ze van mij heeft overgenomen. Ze is een snelle leerling: het omgespitte stukje tuin ligt er nu als een strak laken bij. Nina was erg geconcentreerd en voelde de kracht en energie van de aarde nog niet. Maar dat komt vanzelf wel na een tijdje met je handen in de grond.

 

Hoe spit je?

Eerst een sleuf uitgraven aan het begin van het te spitten stuk grond en de grond met een kruiwagen deponeren aan het einde van het te spitten stuk grond. In de sleuf koemest verdelen met de riek.

Een schopbreed naast de sleuf weer de schop in de grond steken en die grond op de mest in de eerste sleuf scheppen. Zo ontstaat er een nieuwe (tweede) sleuf, waarin vervolgens weer koemest wordt verdeeld. Daarna vullen met grond uit een derde sleuf.

Aan het einde van het te spitten stuk moestuin, vul je de laatste sleuf met de tijdelijk geparkeerde grond uit de eerste sleuf die direct voorhanden is.

Kluiten

Na elke drie gespitte sleuven de kluiten direct klein maken met de kromme riek voor ze uitdrogen, dan gaat dat nog makkelijk. Spit je voor de winter om, dan is het beter om de grond in grove kluiten laten liggen. De vorst krijgt ze wel klein en bij zachte winters slaat de grond zelfs dicht.

Wie heeft gespit voor de winter zal de grond weer los moeten maken met een spit/riek voordat er gezaaid en gepoot kan worden. Dat ‘spitten’ kan het beste stukje voor stukje. Direct poten en zaaien en dan weer verder spitten. Dan hoef je niet op de losse aarde te staan, zodat hij mooi los blijft.

Mulchen

Als je niet kunt of wilt spitten, denk dan eens aan ‘mulchen’: afgemaaid gras compost en stro rond de planten in de moestuin aanbrengen. Dit voorkomt onkruidgroei en houdt de warmte en het vocht vast. Spitten en schoffelen hoeft niet.

In het vroege voorjaar (dus nu) de oude mulchlaag in de tuin verwijderen en in de compostbak deponeren. De grond inzaaien en op laten warmen door de voorjaarszon. Daarna tegen de zomer weer een nieuwe laag mulch aanbrengen. Klik hier voor meer informatie over mulchen.

TIP Niet lopen

Loop nooit op omgespitte aarde. Leg er eventueel een plank op als je wilt inzaaien of wat moet bijwerken. Spitten heeft geen zin als je de grond direct weer aandrukt.

 

Tekst en foto’s: Annemiek van Deurssen