Tamme kastanjes zoeken en poffen

tamme kastanje

Tamme kastanjes kun je met wat moeite gratis vinden en zijn eetbaar. Bij de groentejuwelier betaal je er een paar euro voor. Wij rapen ze natuurlijk zelf. En dan naar huis en heerlijk kastanjes poffen in de oven. 

Wij hebben grote kastanjebomen in de straat; gewone paardenkastanjes die je niet kunt eten. Het is frappant te zien hoe bijna iedere voorbijganger de neiging heeft ze op te rapen. Ouderen pakken er meestal maar een paar op, kinderen komen met zakken en rapen zoveel kastanjes als ze maar kunnen vinden.
Toen onze kinderen klein waren deden we het ook: een zinken teil vol. Je kon lekker door de gladde kastanjes heenwoelen met je handen en een schaal vol op tafel zetten ‘voor het mooi’.

Groentejuwelier

Tamme kastanjebomen weet ik sinds kort ook te staan. Die kun je eten en zullen binnenkort zelfs als delicatesse bij de groentejuwelier opduiken. Wij rapen ze natuurlijk zelf. Even goed opletten welke kastanjes je raapt:

De tamme kastanje

  • heeft een schil met veel dunne stekels, als een egel
  • de schil bevat meestal drie kastanjes
  • de kastanje is aan één kant plat en aan de andere kant bol
  • loopt taps toe in een soort pluimpje
  • er zitten soms loze/lege kastanjes in de schil

De paardenkastanje

  • heeft een schil met minder stekels die ook korter en niet zo scherp zijn
  • de schil bevat één bolle kastanje zonder puntje
  • heeft een groot handvormig blad met vijf tot zeven ‘vingers’

kastanjes_op_tafel
Links de tamme kastanje met bijbehorende schil en blad, rechts de paardenkastanje.

Poffen

Het poffen is redelijk veel werk. Eerst snijd je met een scherp mesje een kruisje in de bovenkant van de tamme kastanje. Leg daarvoor de kastanje met de platte kant op een snijplankje. Je kunt een of twee kastanjes een halve minuut in de magnetron leggen, leuk om even voor te proeven.

Een grote hoeveelheid kun je beter poffen in de oven. Terwijl de oven opwarmt (200 graden), maak je in alle kastanjes een kruisje. Leg de kastanjes op een ovenblik en pof ze ongeveer twintig minuten in de oven totdat de schil loslaat bij.

Als ze een beetje zijn afgekoeld, kun je de kastanjes pellen en los opeten of in een gerecht verwerken, zoals kastanjepuree.

Als de kastanje gaar is, gaat de schil bij het kruisje open. De schil eraf trekken is nogal lastig, en het lichtbruine velletje dat dan nog om de witte kastanje zit, gaat er helemaal lastig af. Als je ze kookt in plaats van poft, gaat het pellen overigens wel gemakkelijker.

Ze smaken en ruiken heerlijk!

Tekst en foto’s: Marieke Henselmans

Tip:

spoel de kastanjes na het insnijden met warm water en leg ze op een vel bakpapier. Strooi er met wat zout over en besprenkel met een beetje witte wijn. Maak een pakketje van de kastanjes in het bakpapier en leg het pakketje 20 munuten in een over van 200 graden. De kastanjes drogen zo niet uit en laten zich makkelijker pellen. Bekijk hier het instructiefilmpje.