Zaden ruilen: voor jezelf of voor de planeet

Komende maand zijn er op verschillende plekken in het land zadenruilbeurzen. Zo’n ruilbeurs is een goede gelegenheid om aan bijzondere soorten groenten, kruiden of bloemen te komen. Of om mee te helpen aan het behoud van biodiversiteit. De eerstvolgende zadenruil is op 9 maart.

Je kunt elk jaar naar het tuincentrum gaan voor nieuwe zakjes zaad, maar zelf zaad winnen en daar nieuwe plantjes uit opkweken, is veel leuker. Niet elke plant vermeerdert zich door zaad. Er zijn ook planten die zich via wortels, uitlopers, stengelknollen of bollen voortplanten. Ook is niet elke plant die zaad maakt even makkelijk te vermeerderen. Het is een kwestie van proberen. Makkelijke kruiden om zaad uit te winnen zijn koriander, venkel en dille. Makkelijke bloemen zijn goudsbloemen, Oost-Indische kers en Afrikaantjes. Makkelijke groenten zijn tomaten, pompoenen en bonen.

Als je zelf zaad wint, zul je al snel teveel hebben. Neem bijvoorbeeld het zaad van een pompoen. Je haalt uit één pompoen al snel meer dan honderd zaadjes. Ruilen en delen is daarom een goed idee. Ruilen bespaart je om te beginnen geld. Je hoeft niet voor elke soort die je wilt kweken zelf het zaad te kopen. Ook kun je voor wat meer variatie zorgen. Door te ruilen heb je straks niet twintig kroppen van dezelfde slasoort, maar heb je een mooie mix van allerlei soorten. Het leuke is dat je via ruilbeurzen aan bijzondere soorten kunt komen. Ook kun je via zadenruil ervoor zorgen dat bijzondere rassen in stand blijven.

Reclaim the seeds

Er zijn verschillende ruilbeurzen van Reclaim the Seeds. Die hebben een activistisch karakter. Reclaim the Seeds is opgezet als protest en tegenwicht tegen grote bedrijven en regelgeving die de agrarische biodiversiteit en kleinschalige duurzame landbouw bemoeilijken. Het uitwisselen van zaden en informatie wordt gecombineerd met discussie over politieke thema’s en praktische workshops. Het doel is meer mensen betrokken te krijgen bij de strijd voor agrarische biodiversiteit en een robuuste, duurzame voedselproductie. Het uitwisseling van zeldzame en aparte rassen draagt hier direct aan bij. De zadenbeurzen voor Reclaim the Seeds zijn:

  • 9 maart in Drachten
  • 16 maart in Wageningen
  • 23 en 24 maart in Amsterdam
  • 18 mei in Bergen 

Velt

Op 16 februari werd er een zadenruilbeurs georganiseerd door Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren die in België en Nederland actief is. De Rotterdamse tak bestaat 5 jaar en de zadenruilbeurs is onderdeel van het jubileumfeest. Naast de zadenruil waren er ook lezingen over onder andere plaagdieren, permacultuur en verfplanten. Voor de zadenruilbeurs heeft Velt een evenement aangemaakt op Facebook.