Mand vlechten met oude kranten

Als kind kreeg ik voor mijn zevende verjaardag een doos met materiaal om mandjes te vlechten. Ik vond het net toveren! Mijn toverdoos van toen bevatte pitriet. Een mooi materiaal om mee te werken, alleen niet direct voor handen in de meeste huishoudens. Maar niet getreurd, dankzij het internet weet ik nu dat je ook heel goed een mand kunt vlechten met… oude kranten.

Een mand vlechten met een oude krant als vlecht-materiaal is kinderlijk eenvoudig. Met wat hulp van een volwassene kan een kind vanaf een jaar of vier het al zelf doen.

Je hebt nodig:

 • Oude kranten
 • Voor de bodem: twee bierviltjes of twee andere gelijke bodemvormen (rond, ovaal, vierkant) van stevig karton
 • Lijm (ik gebruik gewone houtlijm die ik met een beetje water verdun )
 • Lijmkwast
 • Saté-prikker of dunne breinaald zonder knop
 • Wasknijpers
 • Verf (indien gewenst)
 • Vernis

Zo ga je te werk:

 1. Maak eerst een voorraad rolletjes van het krantenpapier. Kijk op het filmpje hieronder hoe je dat het handigste doet
 2. Plak een oneven aantal krantenrolletjes voor het framewerk op de kartonnen bodem. Op de foto hieronder worden er 17 gebruiktmand vlechten van oude kranten
 3. Plak de tweede kartonnen bodem hier bovenop
 4. Plaats een gewicht op de bodem en laat goed drogen
 5. Nu begint het weven met krantenrolletjes. Is je rolletje bijna opgebruikt, dan steek je eenvoudig een nieuw rolletje in het uiteinde van het voorgaande rolletje (zie hiervoor ook het filmpje)
 6. Als je mandje hoog genoeg is, knip je de uiteinden van het frame-werk af. Laat nog ongeveer 3 centimeter uitsteken. Doe wat lijm op de uiteinden en stop die terug in je weefwerk. Zet er even een wasknijper op en laat drogen.
 7. verf het mandje desgewenst in een leuke kleur.
 8. Met een laagje vernis erover wordt je mandje watervast.

In dit filmpje zie je precies hoe het vlechten in zijn werk gaat. Het filmpje is van Portugese makelij, maar zo duidelijk dat het niet erg is als je die taal niet beheerst.