Pakketten versturen – zo doe je dat vlug, veilig en voordelig

pakketten versturenAnno 2018 hoef je niet per se naar een postkantoor om pakketten te versturen. Particulieren en ondernemers kunnen het verzendlabel uitprinten, afrekenen en zelfs de verzending gemakkelijk online regelen. Maar of je nu achter de computer kruipt of een bezoekje brengt aan het postkantoor, houd altijd rekening met deze 5 zaken.

  1. Goede verpakking

Ga je een pakket versturen? Zorg dan voor zowel een goede binnen- als buitenverpakking. Daarmee voorkom je dat de inhoud onderweg naar de ontvanger beschadigd raakt. Je pakket maakt immers een hele reis door, van bestelbus en sorteercentrum naar ontvanger. Tijdens het transport is de kans groot dat het pakket schuift, botst of valt. Eventuele schade vergoed krijgen kost een hoop moeite. Bovendien stellen de meeste vervoerders eisen aan de verpakking (zie tip 2).

  • Plaats je product in een verpakking die past bij het formaat. Bij teveel lege ruimte kan de verpakking indeuken, terwijl bij een te kleine verpakking het product dicht op de buitenverpakking zit. Daardoor kan het bij vallen of stoten direct kapot gaan.
  • Zorg altijd voor een buffer van schuimvlokken, noppenfolie of extra papier. Verstuur je meer dan één product in dezelfde verpakking, voorkom dan dat ze direct met elkaar in aanraking komen door vulmateriaal tussen de producten te gebruiken. Proppen oud papier is hiervoor een goedkope en milieuvriendelijke keuze, er is ook milieuvriendelijk opvulmateriaal te koop.
  1. Pakket laten keuren

Het kan gebeuren dat je pakket tijdens de verzending beschadigd raakt. Houd er rekening mee dat een vervoerder de aansprakelijkheid voor schade niet snel erkent en niet zomaar overgaat tot het uitkeren van een schadevergoeding.

Hoe beter je verpakking, des te groter de kans dat je wel aanspraak kunt maken op vergoeding in geval van schade. Voor vergoeding van schade tijdens het vervoer van sommige producten moet je vooraf de verpakking door de vervoerder laten goedkeuren. Toon foto’s en stuur een proefpakket op. Na goedkeuring van de verpakking keert de vervoerder de schade uit, mits de aansprakelijkheid wordt erkend.

  1. Pakketten versturen naar het buitenland

Verstuur je een pakket naar het buitenland, dan is een goede verpakking extra belangrijk. Kies daarom in dat geval altijd voor een buitenverpakking van dubbel-laags (exportkwaliteit) karton.

  1. Vervoerders

Bij de verzending kun je kiezen voor een expressdienst (zoals TNT of UPS), pakketdienst (PostNL, DHL) of de reguliere post voor brievenpostpakjes (PostNL, Sandd). Die eerste biedt de hoogste bezorgzekerheid en is het snelst. Pakketdiensten bieden ook een hogere bezorgzekerheid dan de reguliere post en halen je pakket bovendien op. Ideaal als je geen mogelijkheid hebt om naar het postkantoor te gaan.

Een voordelige optie, waarbij je wel zelf het pakket moet afleveren, is om gebruik te maken van afhaalpunten. Via Kiala kun je bijvoorbeeld voor relatief weinig geld een pakket versturen van het ene Kiala-afhaalpunt naar het andere. In Nederland heeft het bedrijf ongeveer 800 afhaalpunten. Het voordeel voor de ontvanger is dat hij niet thuis hoeft te zijn om een pakket te accepteren; hij beslist zelf wanneer hij het pakje ophaalt. Buren die voor elkaar de pakjes ophalen bij een afhaalpunt is een milieuvriendelijke optie die nu nog toekomstmuziek is.

  1. Zakelijk contract

Verstuur je hoogstens een paar keer per maand een pakket, dan kun je gemakkelijk online je verzending regelen bij een van de vele pakketbezorgers die actief zijn in ons land. Gebruik een vergelijkingssite zoals Cheapcargo.com om de tarieven en voorwaarden van de verschillende vervoerders te checken.

Verstuur je meer dan twee pakketten per week, ben je ZZP-er of heb je een eigen bedrijf en sta je ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Dan is het de moeite waard om een zakelijk contract met een pakketbezorger af te sluiten. De meeste vervoerders bieden namelijk korting op basis van je gebruik.