Budget winterbanden voor je fiets

fietsbandSneeuw en gladheid zijn geen pretje voor fietsers. Even niet opletten en je schuift onderuit. Met een handvol tie-wraps tover je gewone fietsbanden in een wip om tot winterbanden.

Winterbanden zijn onder automoblisten de laatste jaren erg populair geworden. Miljoenen Nederlanders – zo’n beetje de helft van alle autobezitters – leggen in het najaar banden op hun auto die bij kou een betere grip op de weg geven. Dat er ook speciale winterbanden voor de fiets bestaan, weten nog maar weinig mensen. En wie het al weet, hikt misschien aan tegen het verwisselen van de banden of tegen de aanschafprijs. Een goede winterband kost al snel 40 euro.

Fritz Rice van het Amerikaanse bedrijf Dutch Bike Co bedacht een makkelijke en goedkope manier om van gewone banden winterbanden te maken. Je hebt er een handjevol tie-wraps voor nodig en een tangetje. Op de foto zie je hoe de tie-wraps om de band bevestigd worden. Een tip die Rice erbij geeft, is dat je de sluitingen aan de onderkant houdt, ietsje boven waar je band de weg raakt. Doe het beurteling aan de linkerkant en de rechterkant. De sluitingen geven extra grip als je een bocht neemt.

Misschien zijn officiële winterbanden uiteindelijk beter, maar wij vinden deze variant met gekleurde tie-wraps wel zo vrolijk.

Een volledige (Engelstalige) instructie met foto’s vind je hier.