App voor gratis uitjes

Schermafbeelding 2012-10-15 om 09.41.32

NIEUWS – Cultuur

App voor gratis Uitjes

 

Het KRO Televisieprogramma De Rekenkamer heeft een app laten maken waarmee je op zoek kunt naar gratis uitjes en activiteiten bij jou in de buurt. De app voor iPhone en Android is uiteraard gratis.

Veel apps bevatten software waarmee ze allerlei gegevens over jou kunnen registeren.

De Rekenkamer is een televisieprogramma waarin de makers op zoek gaan naar de werkelijke kosten van iets. Wat kosten de verkiezingen? Wat kost carnaval? Wat kost Mauro? Afgelopen week was de vraag: wat kost een gratis app? Meer dan je denkt, was het antwoord. Apps zitten vol reclames en ze verleiden je tot de aanschaf van producten of van een betaalde versie van de app. Het is niet voor niets dat de makers van succesvolle gratis apps behoorlijk binnenlopen.

Veel kwalijker nog is dat veel apps spioneren. Ze bevatten software waarmee ze allerlei gegevens over jou kunnen registeren. Ze kunnen bijvoorbeeld zien waar je je bevindt, maar ook wat je doet op je mobiel of tablet. Welk spelletje speel je en hoe lang? Het is zelfs mogelijk om in je adresboek te kijken. Bij het binnenhalen van de app, krijg je de vraag of je akkoord gaat met de voorwaarden. Bijna iedereen antwoord klakkeloos met ja, want het document met de voorwaarden is vaak erg lang en ingewikkeld. Maar wat bijna niemand zich realiseert, is dat je door akkoord te gaan de makers van de app toegang geeft tot je gegevens.

Om te kijken hoe de wereld van de apps in elkaar zit, lieten de programmamakers zelf de ‘Gratis’ app ontwikkelen, een app die laat zien wat voor gratis activiteiten er in de buurt zijn. Gratis concerten bijvoorbeeld, een gratis natuurwandeling, feesten of stadsrondleidingen. De bedoeling is dat gebruikers van de app zelf gratis uitjes en evenementen toevoegen, waardoor het aanbod flink groeit.

Als je de app opstart zie je de goudgele zon boven een veld, een verwijzing naar het spreekwoord ‘voor niets gaat de zon op’. In het geval van deze app klopt dat echt, zeggen de makers. De app bevat geen reclames of gluurfuncties.

Je kunt de Gratis app downloaden via de iTunes Store of in Google Play .

Tekst: Ilse Ariëns