‘Marktplaats’ voor handgemaakt en vintage

Schermafbeelding 2012-05-28 om 22.10.32

NIEUWS – Cultuur | Consuminderen

‘Marktplaats’ voor handgemaakt

Etsy is een online ‘marktplaats’ voor kunstenaars en creatievelingen. Je  kunt er handgemaakte en vintage producten kopen of verkopen.

Terwijl in stadscentra de winkelstraten steeds meer inwisselbaar worden – het vaste rijtje van HEMA, Blokker, Xenos, Kruidvat – zie je op internet allerlei leuke initiatieven ontstaan die gebruik maken van het kleine en bijzondere. Etsy is zo’n initiatief. Creatievelingen die vanwege de hoge kosten nooit een ‘stenen’ winkeltje zouden kunnen beginnen, krijgen hier de kans hun spullen te verkopen. Ook voor de consument is Etsy een aanwinst, want in welke winkelstraat vind je zoveel handgemaakte en unieke spullen bij elkaar?

Etsy is het idee van een Amerikaanse meubelmaker. De kleine site waar hij zeven jaar geleden samen met enkele vrienden mee begon, trekt nu wereldwijd miljoenen kopers en verkopers. Etsy heeft ook een Nederlandse afdeling en een bijbehorend weblog: Dutch Handmade.

Het aanbod is heel divers: van gebreide eierwarmers, vilten kussens en kinderspeelgoed tot aan schilderijen, vintage meubels en sieraden. Bij elk product staat een foto van de maker met een korte biografie. Wil je iets kopen, dan betaal je rechtstreeks aan de verkoper. Net als bij Marktplaats kun je elkaar ook mailen. Als verkoper betaal je 20 dollarcent per item dat je te koop aanbiedt.

Etsy heeft trouwens ook een Nederlandse zusje: www.dooreen.com. Hier vind je een bescheidener aanbod van handgemaakte en vintage producten. Minder artistiek niveau dan Etsy, maar beslist de moeite waard om eens te bekijken. Als verkoper betaal je 5 euro per maand voor een account. Je kunt voor dat bedrag zoveel artikelen aanbieden als je wilt.

www.etsy.com

http://dutchhandmade.com/

Tekst: Ilse Ariëns