Contant betalen is vervuilender dan pinnen. Of toch niet?


Als je rekening wilt houden met het milieu kun je beter pinnen dan contant betalen, blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank. Maar de verschillen zijn minimaal en je gaat er het klimaat niet mee redden. Minder spullen kopen zet heel veel meer zoden aan de dijk.

De Nederlandsche Bank (DNB) deed onderzoek naar de invloed van betalen op het milieu. De vraag was hoeveel het betalingsverkeer bijdraagt aan de totale CO2-uitstoot van de Nederlandse economie. En ook of er verschil is tussen pinnen en contact betalen. Eén keer betalen met je pinpas geeft net zoveel CO2-uitstoot als wanneer je een spaarlamp anderhalf uur laat branden. Betaal je contant dan staat dat gelijk aan twee uur een spaarlamp laten branden.

Contant of pinnen

Bij pinbetalingen zijn het vooral de pinapparaten in winkels die het milieu belasten. De CO2-uitstoot komt voor de helft uit de productie van die apparaten en voor de helft uit het energieverbruik ervan. Ze staan vaak 24 uur per dag aan. Bij contante betalingen drukt het geldvervoer het zwaarst op het milieu. Ook het winnen van kopererts voor muntgeld is vervuilend.  

De invloed van betalen op het milieu is relatief beperkt. Pinbetalingen en contant afrekenen dragen in totaal 0,015% bij aan de CO2-uitstoot van de Nederlandse economie. Maar alle beetjes helpen en daarom vindt DNB het toch belangrijk te kijken of er verbetering mogelijk is. De bank denkt aan verschillende oplossingen. Het scheelt wanneer pinapparaten en ook de datacentra die transacties verwerken gebruik gaan maken van groene energie. Geldwagens die nu op fossiele brandstof rijden zou je kunnen vervangen door hybride voertuigen.

Als je contant betaalt is de kans groter dat je minder koopt

Moet je met de uitkomst van het DNB-onderzoek voortaan niet meer contant betalen? Het zou jammer zijn, want contant betalen kan helpen als je zuinig wilt leven. Mensen die moeten bezuinigen, krijgen vaak het advies om een vast bedrag te pinnen voor hun wekelijkse boodschappen. Of om bij het winkelen een contant bedrag mee te nemen en de pinpas thuis te laten. Doordat ze het geld uit hun portemonnee zien verdwijnen, kopen ze minder. Uiteindelijk help je daar niet alleen jezelf mee, maar ook het milieu. Van alles wat we doen, heeft het kopen van nieuwe spullen namelijk de grootste impact. Meer dan vliegen, meer dan vlees eten, rekent Babette Porcelijn ons voor in haar boek De verborgen impact. Het geldt voor de gemiddelde Nederlander, die per jaar €2.000 uitgeeft aan grote en kleine gebruiksgoederen, zoals een laptop, een boek of waxinelichtjes.