Consumentenbond: ‘Pinnen moet’

Pinnen is makkelijk en relatief veilig. Maar je raakt er ook snel het overzicht op je geld mee kwijt. Toch gaat de Consumentenbond pinpasbetalingen stimuleren, meldde dagblad Trouw onlangs. Of niet? ‘Contant betalen afschaffen is niet bespreekbaar.’

Met je pin betalen is handig. Afgelopen jaar deden we het in Nederland maar liefst 1,945 miljard keer: een stijging van 10,8 procent ten opzichte van 2008 en een nieuw jaarrecord. Het aantal pintransacties onder de 10 euro steeg zelfs met circa honderd miljoen, mede geholpen door de campagne ‘Klein bedrag? Pinnen mag!’.  

Voorkeur
De detailhandel is er blij mee: het is goedkoper voor een ondernemer om pinbetalingen te verwerken dan contante betalingen (nu nog 57 procent van alle betalingen). Maar voor consumenten heeft veel pinnen ook een nadeel: je raakt er snel de greep op je geld mee kwijt.

Het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) geeft daarom al jaren het advies om wekelijks een bedrag op te nemen en hiermee contant te betalen. ‘Voor de groep mensen die geneigd is om de greep op hun geld te verliezen is dat handig’, zegt Annemarie Koop van het Nibud. ‘En voor mensen met weinig geld is het echt noodzakelijk.’

Consumentenbond
Die groep zou weleens groot kunnen zijn. Eind vorig jaar becijferde het Nibud dat 3.5 miljoen Nederlanders financiële risico’s lopen. Daarbij heeft de economische recessie voor de meeste mensen een einde gemaakt aan het onbekommerd spenderen, in ieder geval voorlopig..

Toch gaat de Consumentenbond volgens een bericht in Trouw het pinnen de komende tijd stimuleren. Hoe zit dat? ‘We onderschrijven dat betalen met een pinpas een veilige en efficiënte betaalmethode is die we bij onze leden stimuleren’, bevestigt Barbara den Uyl van de Consumentenbond, aan de telefoon. ‘Maar wel met het nodige voorbehoud.’ 

Goegemeente

‘Er zijn mensen die liever contact betalen of voor wie pinnen niet bereikbaar is, bijvoorbeeld omdat ze in een rolstoel zitten of omdat ze slechtziend zijn. En als ik mijn dochter vraag om een boodschap te doen, geef ik haar echt mijn pinpas niet mee. Ik ben dus geen voorstander van supermarkten waar je alleen nog maar met pin kunt betalen.

‘Maar dat is ook precies waar het ons om gaat: want als de goegemeente zoveel mogelijk pint, dan drukt dat de afhandelingskosten van contant betalen voor ondernemers. Daarmee blijft contant betalen mogelijk. Misschien is dat over vijf jaar anders, maar nu is contant betalen afschaffen niet bespreekbaar.”

 

En als het, mede onder aanmoediging van de Consumentenbond, toch die kant dreigt op te gaan? ‘Dan zullen we hard aan de bel trekken’, zegt Den Uyl beslist.

Saldo op scherm

Komt het toch ooit zover, dan oppert Annemarie Koop van het Nibud nog een andere mogelijkheid om het overzicht niet te verliezen: ‘Je kunt bijvoorbeeld denken aan een systeem waarbij je, voordat je op “ok” drukt, je saldo in het scherm ziet staan. Of je zet elke week een bedrag op je chipknip en gaat daar niet overheen. Maar we hopen dat het mogelijk blijft om contant te betalen.’ [MN]

Links
‘Pinnen gewenst’- artikel Trouw
Standpunt betalingsverkeer van de Consumentenbond (pdf)