Exit supermama

exit_supermamaSjoukje van de Kolk en Denise Hulst deden jarenlang verwoede pogingen om een supermama te worden. Kinderen, een veeleisende baan met veel reistijd, altijd een opgeruimd huis: ze probeerden aan al die dingen zo veel mogelijk aandacht te schenken. Maar uiteindelijk zagen ze in dat dit gekkenwerk was.
Hulst belandde zelfs in de WAO. Nu zijn ze zelfverklaarde ‘goedgenoegmoeders’. En met hun boek Exit supermama willen ze andere werkende vrouwen met kinderen die het ook te veel wordt, helpen om van hun supermama-overtuiging af te komen. Hun adviezen over het omgaan met jezelf, je gezin, huis, werk, familie en vrienden zijn met humor en mildheid opgeschreven, zonder belerend te worden. De lijstjes met tips komen uit verschillende tijdschriften (goedgenoeg-auteurs hoeven niet elk wiel opnieuw uit te vinden) en uit eigen ervaring. Er staan oefeningen in het boek en hier en daar wat kleine bespiegelingen. Daarbij draait het steeds om de vragen: waarom doe je iets? voor wie? en waarom doe je het zo? Eigenlijk gaat het hele boek over dicht bij jezelf kunnen blijven.

Eén ding is wel gek: als goedgenoegmama’s hun huishouden relativeren (kraakhelder hoeft niet) of de opvoeddruk (je hoeft het niet alleen te doen) en hun sociale leven (groepsafspraken maken), dan ontbreekt in het deel over werken dat, als de financiën dat toelaten, het daar ook best een tandje minder kan. (MR)

Denise Hulst en Sjoukje van de Kolk: Exit supermama. Uitgeverij Het Spectrum, € 15,95. ISBN 9027468583. www.denisehulst.nl / www.simplifylife.nl