Filmfestival Foodprint Den Haag

In het Filmhuis Den Haag draait tussen 4 en 7 februari het filmprogramma Foodprint: Voedsel voor de stad: vijf zelden vertoonde documentaires over de oorsprong, schoonheid, zin en onzin van onze voedselvoorziening. De films worden ingeleid door deskundigen als Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren en Carolyn Steel, auteur van het boek Hungry City.


Het volledige filmprogramma:

Donderdag 4 februari (19.30 uur)
Food Inc. (Robert Kenner, VS 2008), ingeleid door Martien Witsenburg van Witsenburg Natural Products.
Onthullende en onthutsende documentaire over de voedselindustrie die aanhaakt op de boeken van voedseljournalist Michael Pollan (The Omnivore’s Dilemma en In Defense of Food) en Eric Schlosser (Fast Food Nation).

Vrijdag 5 februari (19.30 uur)
Tuinverhalen (Boris Gerrets, NL 2004), ingeleid door Ernst van der Hoeven van ‘Club Donny’
Gerrets maakt associatieve poëtische documentaires over onalledaagse dagelijkheid.  In Tuinverhalen volgt hij de bewoners van een woonkazerne in St. Petersburg die op het dak hun eigen groenten telen. En in het hart van de industriestad Detroit bloeien paprika’s en tomaten.

Zaterdag 6 februari 2010 – 19.30 uur
The Real Dirt on Farmer John (Taggart Siegel, VS 2005), ingeleid door Carolyn Steel, auteur van Hungry City
Portret van een excentrieke boer in het midwesten van de Verenigde Staten die een doorstart maakt als biologisch landbouwer. Een aantal gepassioneerde families uit Chicago wordt aandeelhouder van zijn bedrijf.

Zondag 7 februari 2010 (17.00 uur)
The Garden (Scott Hamilton Kennedy, VS 2008)
Een ‘community garden’ in Los Angeles, opgebouwd na de rellen in 1992, dreigt te verdwijnen. In het proces om dat tegen te houden botsen idealisten met politici.

(19.30 uur)
Our Daily Bread (Nikolaus Geyrhalter, D/AUS 2005), ingeleid door Marianne Thieme, fractievoorzitter Partij voor de Dieren
Commentaarloze documentaire over de gruwelen van de geïndustrialiseerde Europese voedselindustrie is een soort anti-gedicht. Een echte eye opener, maar niet geschikt voor tere zielen.

Foodprints
Het filmfestival is onderdeel van het kunstprogramma Foodprint van kunst- en architectuurstichting Stroom. Het programma  bestaat uit een aantal projecteb over de invloed van voedsel op de cultuur, de inrichting en het functioneren van steden en van Den Haag in het bijzonder.

Het Filmhuis Den Haag ligt aan het Spui 191. Informatie en reserveren: 070 – 365 6030 of www.filmhuisdenhaag.nl.