Geen eten weggooien

Geen eten weggooien. Verdien 350 euro per jaar. Geen eten weggooien scheelt: je portemonnee blijft voller, je koelkast leger en je geweten schoner.

Het Voedingscentrum is in november een campagne tegen de verspilling van voedsel gestart. De campagne heeft als doel om het enorme bedrag van 3,6 miljard euro, dat in Nederland jaarlijks aan versproducten wordt weggegooid, te halveren. Van alle levensmiddelen die een huishouden inkoopt, verdwijnt volgens het Voedingscentrum gemiddeld 20% in de vuilnisbak.

Halveren? Halveren? We gaan € 350 per jaar verdienen door helemaal niets weg te gooien!

Geen korrel, geen kruimel, geen druppel, geen gram.


Bekijk je voorraad

Kijk vóór het boodschappen doen altijd eerst in de voorraadkast, kelder, koelkast, diepvries en andere plaatsen waar je eten bewaart. Plan een maaltijd met dat wat er nog (teveel) in huis is. Maak dingen die niet lang meer bewaard kunnen worden als eerste op. Misschien zijn boodschappen niet eens nodig.


Kook vaker met wat je in huis hebt

Als je alleen een vreemde combinatie van ingrediënten in huis hebt, kijk dan eens op http://www.smulweb.nl/ en typ bij de zoekfunctie de ingrediënten in. Dan kom je bij recepten die zoveel mogelijk van de opgegeven ingrediënten bevatten.


De kunst van het weglaten

Je hebt genoeg in huis om een bepaalde maaltijd te koken, alleen mis je een enkel ingrediënt. Dan zijn er drie mogelijkheden. Je kunt het gaan kopen. Of je kunt het vervangen door iets dat je wel in huis hebt. Derde mogelijkheid: je kunt ook proberen hoe het bevalt om dat ene ding een keer weg te laten.


Maaltijdplanner 1

Sommige mensen vinden het prettig een beetje te plannen wat ze eten. Het draagt er vast toe bij dat er minder wordt weggegooid. Kijk of het je bevalt.

Maaltijdplanner 2

Een belangrijke oorzaak van het moeten weggooien van eten is, dat er wel is ingekocht maar toch niet thuis wordt gegeten. Probeer dit beter te plannen.

Zelfgemaakt kant-en-klaar

Het kan gebeuren dat je er na een drukke dag tegenop ziet om ingewikkeld te koken. Dan blijven de optimistisch gekochte liflafjes liggen. Kook regelmatig voor twee keer en doe de helft in de vriezer. Zo heb je je eigen kant-en-klaar eten bij de hand. Als je voorziet dat er drukte op komst is, haal je de avond van tevoren een maaltje uit de vries en laat het in de koelkast ontdooien. Sauzen zijn ook makkelijk voor twee keer te maken en in te vriezen, bijvoorbeeld een lekkere spaghettisaus. Op de stress-dag hoef je dan alleen de pasta erbij te koken.


Houdbaarheidsdatum

Kijk in huis goed naar de houdbaarheidsdatum van de spullen die je op voorraad hebt.

‘Te gebruiken tot’ staat (verplicht) op echt bederfelijke artikelen zoals vis, kip, vlees, gesneden groenten en kant-en-klaarmaaltijden. Je kunt de kortste datum vooraan in de koelkast zetten, en de datum met stift groot op de verpakking zetten. Voorzie je dat je vlees niet op tijd gaat gebruiken: maak het nu vast klaar. Het is dan langer te bewaren of je vriest het in.

‘Tenminste houdbaar tot’ geeft een datum aan, tot welke de fabrikant de kwaliteit van het product garandeert, wanneer de klant het product op de voorgeschreven manier heeft bewaard. Dat staat bijvoorbeeld op chips, koek en conserven. Na de datum zijn ze heus niet bedorven, maar mogelijk minder smakelijk of vers.


Gebruik een boodschappenlijstje

Maak een boodschappenlijstje en houd je er aan. Als je thuis niet kon bedenken dat je dat product nodig had, waarom in de winkel ineens wel? De winkel verleidt je op alle mogelijke manieren. Het is een typisch Hollandse valkuil om jezelf arm te kopen aan koopjes en aanbiedingen. Koop bij twijfel liever te weinig dan teveel. Gadget voor smartphone-bezitters: er zijn diverse apps (let wel op de kleintjes!) om je boodschappenlijstje op je telefoon te maken.

Kook standaard porties

Probeer een beetje uitgekiend te koken qua aantal eters. Gebruik standaarden, bijvoorbeeld een kopje rijst per persoon. Óf je kookt een beetje krap (we zijn toch allemaal iets te zwaar), óf je kookt een beetje ruim en houdt een maaltijd voor één persoon over. Die is dan weer handig in te vriezen.


Plan een kliekjesdag

Maak meteen een plan als je restjes in de koelkast zet. Plan een kliekjesdag of -gerecht.

Een quiche is een ideaal kliekjes-gerecht. Vet de bodem van een ovenschaal in en beleg de bodem met boterhammen, zodanig gesneden dat ze goed aansluiten. Daarover een vulling van groente, aardappel, champignons, rijst, of wat je maar over had.


Maak oud brood (weer) lekker

Gooi principieel geen brood weg. Behalve een quichbodem ervan maken kun je met oud brood nog veel meer doen. Rooster het, maak tosti’s, croutons, wentelteefjes, broodschoteltjes, broodpudding, paneermeel. Oud brood kun je ook met boter en geraspte kaas in de oven doen voor bij de soep. Of je zet een sneetje met kaas een minuutje in de magnetron. Je kunt er vleesvervangers van maken: maak bijvoorbeeld eens wereldburgers. Ook leuk om samen met de kinderen te doen.

Tekst: Marieke Henselmans. Illustratie: Gijs Henselmans