Goed genoeg zorgverzekerd (deel I)

zorgverzekeringHoe zorg je dat je goed, maar niet onnodig voor ziektekosten bent verzekerd? Deel 1 van een stappenplan:

Angst is een slechte raadgever. Maar als het om gezondheid gaat, laten we ons er massaal door leiden. Econoom Ferdy van Beest van de Radboud Universiteit Nijmegen toonde onomstotelijk aan dat ‘risico’ nemen bij de zorgverzekering een absoluut taboe is. Lees hier wat Van Beest ontdekte.

Omdat we bang zijn, nemen we het zekere voor het onzekere. Van de verzekerden kiest 96 procent voor een aanvullende verzekering boven op de basisverzekering, constateerde het onderzoeksinstituut voor de gezondheidszorg Nivel in 2008. Het gaat dan vooral om (extra) vergoedingen voor tandheelkundige zorg, fysiotherapie, brillen, contactlenzen, alternatieve geneeswijzen en kraamzorg thuis.

Veel mensen laten die verzekeringen doorlopen, ook als ze er niet of nauwelijks gebruik van maken: ze geven een veilig gevoel. Niet meer dan 3 tot 4 procent maakte de afgelopen twee jaar gebruik van de jaarlijkse mogelijkheid om over te stappen. Dit jaar zal dat naar verwachting hooguit 5 procent zijn.

Pakket
Die situatie is gunstig voor zorgverzekeraars. ‘Hetzelfde pakket’ ziet er ieder jaar anders uit, zonder dat de verzekerde dat in de gaten heeft. Door de bank genomen zijn de pakketten de afgelopen jaren schraler geworden en de premies hoger.

Verzekeringssite.nl vergeleek alle aanvullende polissen van de zorgverzekeraars voor 2009 en 2010 naast elkaar.  Van de 136 polissen is niet meer dan 56 procent gewijzigd. In 25 procent zijn de vergoedingen uitgebreid, maar in  25 procent zijn de vergoedingen verslechterd.

Goed genoeg zorgverzekerd II
Goed genoeg zorgverzekerd III