Bed-in voor het klimaat

Morgen kruipen leden van de Groen Links-fractie gezellig bij elkaar in bed in het Foreestenhuis aan de Grote Oost 43 in Hoorn. Niet voor de lol, maar om binnen 24 een eigen lokaal klimaatakkoord op te stellen. Inwoners en bedrijven in Hoorn mogen bij de bed-in zijn en bijdragen leveren.

De actie is geënt op de beroemde anti-Vietnamoorlog bed-in van John Lennon en Yoko Ono in 1969 in het Hilton in Amsterdam en Montreal in Canada. Maar ditmaal is het protest gericht tegen het falen van de klimaattop in Kopenhagen afgelopen maand.

Een aanfluiting die vraagt om een ludiek tegengeluid, vindt Groen Links. Onder het motto geef-het-klimaat-een-kans kruipen de gemeenteraadsleden op vrijdag 29 januari om 13.00 uur bij elkaar in een handgemaakt ecologisch bed. De opdracht is om binnen 24 uur op lokaal niveau een eigen klimaatakkoord te schrijven.

Vrije inloop

Vertegenwoordigers van Max Havelaar en de klimaatneutrale wijk Stad van Zon in Heerhugowaard komen langs voor een presentatie en er worden een Fair Trade-maaltijd en een ontbijtje geserveerd. Op vrijdag is er vanaf 15.10 uur is er een vrije inloop voor bedrijven en inwoners van Hoorn. Wie daar niet bij kan zijn, kan ook de poll op de website van Groen Links Hoorn invullen.

Klimaatneutraal

De actie wordt op zaterdag om 12.30 afgesloten met de presentatie van het lokale klimaatakkoord. ‘Wij willen hiermee laten zien dat er vanuit de samenleving draagvlak is om zelf het initiatief te nemen en het milieu te beschermen’, zegt lijsttrekker Jan de Boer in een persbericht. Het doel is ambitieus: een klimaatneutraal Hoorn in 2030.