Kinder-Consuminder-Koninginnedag


HANDIG

Kinder-Consuminder-Koninginnedag

 

Je kunt de vrijmarkt op Koninginnedag gebruiken om kinderen op een leerzame manier wat te laten verdienen. Ze kunnen spullen, snoep of etenswaren verkopen, bijverdienen door het vertonen van kunstjes, muziek maken, schminken, (dans?)les geven en spelletjes organiseren.
Winst: een paar tientjes en een leuke les in kopen en verkopen…

Laat snel aan familie en vrienden weten dat je kind wil gaan ‘staan’. Misschien hebben zij nog spullen die bij de handelswaar kunnen. Overleg met kinderen over het doel van de onderneming. 

QUOTE

Waar willen ze de opbrengst aan besteden? Sparen voor iets dat ze al lang willen hebben? Een gedeelte besteden aan een goed doel? Het is belangrijk dat je weet waar je voor spaart.
Laat kinderen uit hun kamer zoeken wat ze willen verpatsen. Bekijk de berg, bespreek wat de dingen gekost hebben en wat je ervoor gaat vragen. Spreek schappelijke prijzen af voor je topstukken, en bodemprijzen voor de rest. Oefen het onderhandelen heel concreet. Dit is echt leuk en leerzaam. Iemand vraagt naar de prijs van een ding, die je snel en vriendelijk noemt. De klant aarzelt en loopt door. ”Meneer, mevrouw! Wat hebt u er voor over?’Verkóóp, desnoods voor 10 cent. Oefen het betalen, klanten aankijken en bedanken.
 
Heb je geen echte koopwaar? Je kunt toch van alles verkopen: 

 • onzindingetjes in een grabbelton
 • zelf gemaakte sieraden, oorbellen, haarspeldjes
 • ‘klei’ van brooddeeg in porties verpakt (1 kilo bloem, 500 ml water, eetlepel zout en eventueel wat voedingskleurstof)
 • zelfgemaakte vlaggetjes, feestmutsen, kaarten, oranje strikken.
 • eten of snoep verkopen 


Broodje Oranje
Als kinderen snoep of eten willen verkopen, kunnen ze leuk helpen de koopwaar klaar te maken. Cakejes zijn vrij makkelijk te bakken in de oven of magnetron (met glazuur oranje maken, vlaggetje erin). Je kunt popcorn bakken, broodjes kaas en ‘broodjes oranje’ maken.

Voor 24 broodjes kaas heb je nodig: 4 x 6 afbakbroodjes (totaal € 1,36: 6 broodjes, samen 300 gram, voor € 0,34 bij voordeelsuper), 500 gram kaas (€ 1,80: € 3,59 per kilo) plus boter. Ze kosten dan zo’n 14 cent aan materiaal. 

Voor oranje-spread is nodig: 250 ml magere kwark, milde kerrie, een pond kaas en een kwart rode paprika, bij de voordeelsuper samen voor ongeveer twee en een halve euro. Meng de fijngesneden paprika door de kwark, met wat zout en suiker, en kerrie voor de kleur. Als je een staafmixer hebt: even blenderen, dan gaat de rode kleur van de paprika goed door de saus. Vervolgens rasp je de kaas op een grove rasp, en roer die door de saus.


Meer lekkers voor de verkoop:  

 • zelf gepofte popcorn
 • limonade of chips (aanmaaklimonade in bekertjes of pakjes/blikjes met een kleine winst verkopen)


Met de de pet rond
Toch niets voor de verkoop kunnen vinden? Geef een voorstelling en ga met de pet rond. Doe wat je leuk vindt: 

 • muziek maken (ook al kun je nog maar een enkel liedje: mensen vinden het schattig en geven snel veel!)
 • elkaar schminken, bijvoorbeeld vlaggetjes op wangen, of moeilijker. Haal boeken met voorbeelden uit de bibliotheek
 • haren kleuren met uitwasbare spuitverf (let op: die spuitbussen zijn aardig duur en snel op).
 • Behendigheidspelletje: Ga zitten bij een emmer water met op de bodem een glaasje. De deelnemer kan wat geld in de emmer gooien (de inzet) en probeert dat in het glaasje te mikken. Als het lukt: inzet dubbel terug. Het geld dat ernaast valt is voor de organisator. Geruststelling voor de organisator: het lijkt makkelijk maar het lukt bijna nooit.
 • Schuif je muntje! De organisator heeft kraampje met een lange plank. Op het uiteinde is een zwarte balk getekend. De deelnemer mag 1x gratis proberen te schuiven met een munt. Die moet in de zwarte balk blijven liggen. Lukt dit : inzet dubbel terug. Meestal schuift de munt er voorbij. De organisator heeft een emmertje achter de plank waar de muntjes in opgevangen worden.

  Tekst: Marieke Henselmans. Illustratie: Gijs Henselmans