Recycling Sinterklaascadeaus in volle gang

Kort na de uittocht van de Goedheiligman stonden honderden van zijn cadeaus al op Marktplaats en andere verkoopsites te koop,  meldt De Telegraaf.

 ‘6 december is traditioneel de drukste dag van het jaar op de site’, aldus Richard Hendrickx van Ruilen.nl. Normaal staan er  op de site dagelijks zo’n vijftig nieuwe advertenties. Vlak na Sinterklaas was dat zeven keer zoveel. Zondagavond was de site zelfs onbereikbaar door een te grote drukte.

Volgens Hendrickx durven veel mensen op pakjesavond niet te zeggen dat ze iets niet mooi vinden of al hebben. In plaats van een cadeau terug te geven, bieden ze het liever te koop aan. Opvallend genoeg vermelden veel mensen bij hun advertentie echter wel zonder schroom dat het om een ongewenst Sinterklaascadeau gaat. Dat kan er op duiden dat doorverkopen eerder door bezuinigingsdrift wordt ingegeven, of door een algemene trend om minder spullen in huis te halen.

3,5 Miljoen Nederlanders lopen financiële risico’s (Nibud)
Publieksmonitor Wijzer in geldzaken (oktober):’Bezuinigen populairste strategie om met crisis om te gaan’ (Centiq, PFD)

Sinds de crisis wint tweedehands overal terrein. De verkoop in de Nederlandse kringloopwinkels is met 5 procent gestegen. Vooral textiel en huisraad zijn populair. Marktplaats noteerde  in 2009 dagelijks 255 duizend nieuwe advertenties, 55 duizend meer dan in 2008, waarbij de interesse verschuift van luxe artikelen naar kleding en andere basisartikelen. In januari becijferde Marktplaats dat er op de Nederlandse zolders zo’n 4.7 miljard euro aan verhandelbare waar ligt opgeslagen.

De Sinterklaasartikelen die nu worden aangeboden zijn vooral luxeartikelen zoals spelletjes, dvd’s en spelcomputers. Op Ruilen.nl worden veel games geruild voor andere versies.