Weekagenda 13 t/m 19 augustus

Sail_2010Sail 2010 is begonnen: het grootste·nautische evenement van Europa en het grootste publieksevenement van Nederland. Gratis bovendien. Verder: Haarlem Jazzstad en heel veel openlucht filmvoorstellingen.

In de Genoeg-weekagenda houden we bij wat er zoal – gratis of voor weinig geld – te doen is. Van bijzondere markten tot inspirerende tentoonstellingen en prikkelende lezingen.


Een tip voor de weekagenda? mail de redactie.

Donderdag 19 t/m maandag 23 augustus 2010
Sail (Amsterdam)
Grootscheeps(!) gratis evenement met honderden tall ships, replica’s, marineschepen en  moderne schepen in en rondom het IJ in Amsterdam. Op de openingsdag beginnen de festiviteiten met de intocht (10.00-15.00 uur) van de schepen van IJmuiden naar hun ligplaats in de IJhaven Amsterdam. Met talloze optredens, manifestaties en tentoonstellingen rond Sail. Er worden grote aantallen bezoekers verwacht. Wie het liever wat rustiger heeft, kan de schepen ook volgen bij de NOS of de lokale televisiezender AT5.
Programma Sail 2010
Plattegrond en bereikbaarheid

SaxofoonT/m zondag 22 augustus 2010
Haarlem Jazzstad
Het grootste gratis jazzfestival ter wereld speelt zich af in de binnenstad van Haarlem. Met optredens van o.a. Michiel Borstlap en Benjamin Hermans.
Tijd: op doordeweekse dagen vanaf 18.00 uur, zaterdag vanaf 14.00 uur en zondag vanaf 10.00 uur.

Hele week
Open (pluk)tuinen
Leuke vakantieuitstap: een open tuin en/of een pluktuin bezoeken. Er staan er talloze in bloei. Dagblad Trouw heeft een overzicht.

Donderdag 19 t/m zondag 22 augustus 2010
World Cinema Festival (Amsterdam)
Vier films uit het programma van het World Cinema Festival worden tussen 19 en 22 augustus gratis vertoond op het Marie Heinekenplein, beide in De Pijp in Amsterdam. Het festival staat dit jaar in het teken van de (onafhankelijke) Mexicaanse film. Klik hier voor het volledige programma en de aanvangstijden.
Locatie: Rialto, Ceintuurbaan 338, Amsterdam. Open Air: Marie Heineken Plein, Amsterdam.
Kaarten: de filmvoorstellingen in Rialto kosten 8,50 euro, de openluchtvoorstellingen zijn gratis.

Donderdag 19 augustus 2010
Antiek- en curiosamarkt (Leeuwarden)
Tot en met 26 augustus is er iedere donderdag op het Oldehoofsterkerkhof een antiek- en curiosamarkt.
Tijd: 9.00 tot 17.00 uur.

Openlucht_bioscoopVrijdag 13 augustus 2010
Sunset openlucht filmvoorstellingen (Amsterdam)
bij het Filmmuseum (Eye) in het Vondelpark in Amsterdam is zomers elke vrijdag een gratis openlucht filmvoorstelling te zien.
Het programma:
20 augustus: Notorious (Hitchcock-thriller met Ingrid Bergman, 1945). Tijd: 21.15 uur.
27 augustus: Sita Sings the Blues (animatiefilm voor volwassenen, 2008). Locatie: Museumplein (tijdens de Uitmarkt). Tijd: 22.00 uur.
28 augustus: The Great Dictator (Charlie Chaplin-klassieker, 1940). Locatie: Museumplein (tijdens de Uitmarkt). Tijd: 22.00 uur.
3 september: The Thomas Crown Affair (thriller met Steve McQueen en Faye Dunaway, 1968). Tijd: 21.00 uur

T/m zondag 22 augustus 2010
De Parade (Amsterdam)
Het reizende theaterfestival De Parade staat vanaf vandaag in Amsterdam. Met onder meer optredens van Orkater en Vincent de Rooij. Wie even aan de feestdrukte wil ontsnappen, kan naar de stiltedisco op bezoekt het speciaal aangelegde stiltegebied van De Parade.
Locatie: Martin Luther Kingpark, Amsterdam.
Tijden: het terrein gaat open om 14.00 of 15.00 uur; let op: op sommige dagen afwijkende openingstijden.
Kosten: tot 17.00 uur is toegang tot het festivalterrein gratis, daarna 7 euro. Kaarten voor voorstellingen kosten tussen de 2 en 8 euro. Muziekprogramma’s in De Orangerie, café IK en café Correct zijn gratis. De opbrengst van de (vrijwillige) toiletbijdragen gaat naar waterprojecten in Afrika en Azië.

Juli en augustus 2010
Bourgondische feestmalen
Tot en met 13 september worden er verschillende Bourgondische Feestmalen in het land georganiseerd. Kijk op Van Eigen Erf voor data en locaties.

T/m zondag 19 september 2010
De Verkipping (Baarn)
Veel kinderen hebben idyllisch beeld van het leven op de boerderij. Hoe is de werkelijkheid? Kinderboekenschrijver Tjibbe Veldkamp en illustrator Kees de Boer maakten De Verkipping over een boer die wil dat zijn varkens eieren gaan leggen en daarom een ‘Verkipmachine’ bouwt. Op kasteel Groeneveld is een bijbehorende tentoonstelling ingericht. Er zijn nog meer tentoonstellingen over het echte buitenleven te zien en ook het kasteel en bijbehorende park zijn te bezichtigen.
Locatie: Kasteel Groeneveld, Groeneveld 2, 3744 ML Baarn, tel: (035) 5420446, info@kasteelgroeneveld.nl.
Tijd: dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur.
Kosten: volwassenen 4 euro, kinderen van vier tot elf jaar 2 euro en kinderen tot vier jaar gratis.

nemo_huishoudparadijs1T/m 5 september 2010
Het Huishoudparadijs (Amsterdam)
Hoe kreeg je een huis stofvrij vóór de uitvinding van de stofzuiger? Op de tentoonstelling Het Huishoudparadijs is te zien hoe de techniek langzaam maar zeker het huishouden veroverde.
Locatie: Nemo, Oosterdok 2 Amsterdam (naast het Centraal Station). Routebeschrijvingen.
Tijden: daglijks 10.00-17.00 uur. In juli en augustus elke vrijdag open tot 21.00 uur.
Kosten: 12,50 euro, kinderen tot drie jaar gratis.

T/m zondag 29 mei 2011
Oude hightech  (Rotterdam)
Nog meer oude techniek bij Opa’s iPod: hightech toen en nu in het Historisch Museum in Rotterdam: technische gadgets en communicatiemiddelen die ooit net zo revolutionair waren als nu de iPod en de Blackberry: de telefoon (met draaischijf), platenspeler, radio, televisie en ten slotte, de eerste computer.
Locatie: Dubbelde Palmboom, Voorhaven 12, Rotterdam Delfsthaven.
Tijd: dinsdag t/m zondag: 11.00-17.00 uur. Gesloten op maandag.
Prijzen: kinderen gratis, volwassenen 5 euro (kaartje is ook geldig voor de locatie Schielandshuis).