Fietsen voor het klimaat

Kan de fiets het klimaat te redden? Vanochtend zijn veertig wielrenners uit Den Haag vertrokken voor de ‘Cycle Paris Home’-tour. Ze maken een tocht van ongeveer 150 kilometer naar Arnhem waar vandaag Velo-City begint, het grootste fietscongres ter wereld.

De initiatiefnemer van de tocht, klimaatambassadeur Marcel Beukeboom, zal op Velo-City met zijn fiets het podium beklimmen en vertellen hoe de fiets kan helpen bij het halen van de klimaatdoelstellingen. Zijn ‘Cycle Paris Home’-tour is geïnspireerd op de Nationale Klimaattop, vorig jaar oktober in Rotterdam. Toen was het motto ‘Bring Paris home’, een oproep om de klimaatafspraken van Parijs in eigen land om te zetten in daden. Meer fietsen en minder autorijden is één zo’n daad.

De mensen die met de klimaatambassadeur mee fietsen zijn collega’s van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken en een aantal wielrenners uit de Randstad. Halverwege haakt er een fietsteam van de gemeente Utrecht aan. De wielrenners maken verschillende tussenstops, onder andere bij de Universiteit van Wageningen. Daar hebben wetenschappers een boodschap over het klimaat klaarliggen die de wielrenners meenemen naar Velo-City.

Het wordt steeds duidelijker dat de auto geen geschikt vervoermiddel is voor de stad. Druk verkeer zorgt voor ongezonde uitlaatgassen, files, parkeerproblemen en onveilige verkeerssituaties. Steeds meer steden lonken daarom naar de fiets als alternatief. Gaststad Arnhem is de perfecte locatie, want samen met Nijmegen is deze stad goed bezig. Er wordt een netwerk van snelfietsroutes aangelegd en binnen de steden krijgen fietsers steeds vaker een voorkeursbehandeling. De Volkskrant schreef gisteren bijvoorbeeld over de Dennenstraat in Nijmegen, waar vroeger ‘grijs asfalt van stoep tot stoep’ lag. Nu ligt in het midden van de weg een brede strook roze asfalt. Fietsers krijgen de ruimte, auto’s moeten zich aanpassen.

Velo-City gaat vier dagen duren. Er komen zo’n 1.500 deelnemers uit 80 landen bij elkaar om te praten over duurzame mobiliteit. Naast het officiële programma zijn er ook activiteiten voor het publiek. In Arnhem en Nijmegen zijn films en documentaires te bekijken, zoals Why We Cycle en Demarrage. Donderdagavond is er een feestelijke fietsparade in Nijmegen. Het volledige programma vind je hier.

Foto: twitteraccount van het ministerie van Infrastructuur en Milieu