Fanatiek sporten onnodig


loopband in sportschool

NIEUWS – Wetenschap

Fanatiek sporten onnodig


Sportscholen doen weer goede zaken deze maand, want we willen fit en fris het nieuwe jaar in. Maar al dat gezweet op de loopband of in het park is nergens voor nodig. Gewoon veel slenteren is zelfs effectiever.


Beter de hele dag door matig bewegen, dan een uur zweten op de sportschool

Goede voornemens niet zelden gepaard met enig fanatisme. Je hebt de boel ernstig laten versloffen en daar ga je in januari rigoreus een einde aan maken. Zwoegen zul je, tot alle decemberkilo’s eraf zijn en je die veel te strakke spijkerbroek weer past. Dat zwoegen betekent voor veel mensen dat ze voortaan twee avonden per week naar de sportschool gaan of in het weekend de hardloopschoenen aantrekken. Een paar uur per week afzien, met als beloning een gezond lichaam.

 

Maar fanatisme is nergens voor nodig. Volgens bewegingswetenschapper Hans Savelberg is het veel gezonder om de hele dag door matig te bewegen, dan om een paar keer per week flink de zweep erover te halen (bron: Volkskrant, 8-6-12). Savelberg onderzocht verschillende bewegingsregimes. Hij liet een groep deelnemers veertien uur zitten en twee uur sporten. Een andere groep sportte niet maar mocht slechts acht uur zitten en moest 5 uur staan of rondlopen. De laatste groep bleek aanzienlijk betere bloedwaarden te hebben. Savelbergs conclusie is dat mensen die niet sporten, maar wel veel slenteren in plaats van dat ze langdurig zitten, beter beschermd zijn tegen hart- en vaatziekten en diabetes.

 

Echte workaholics, die geen tijd hebben om 5 uur per dag hun bureaustoel te verlaten, kunnen hun toevlucht zoeken bij de Treadmill Desk. Volgens de Amerikaanse bedenker van deze loopband voor achter je bureau raak je er in één jaar 25 Kilo mee kwijt. 

cover genoeg sportLeestip 1: Er bestaat een boek voor mensen die een broertje dood hebben aan sporten: Lazy Fitness. Lees hier de recensie van Genoeg.

Leestip 2: In Genoeg 81 publiceerden we een dossier over Sport: Hollen of stilstaan? Je kunt dat dossier hier bestellen voor € 0,99.

Tekst: Ilse Ariëns