Veertig dagen zonder douche – week 7


Schermafbeelding 2014-03-10 om 21.08.31

WEEK 7

Veertig dagen zonder douche

Gisterenochtend zat het erop, mijn veertig dagen zonder douche. Je kunt wel raden wat het eerste was wat ik deed toen ik ’s morgens opstond. Juist: lekker naar buiten voor een wandeling tussen grutto’s en lammetjes.

Genoegredacteur Ilse Ariëns probeert elk jaar in de vastentijd een gewoonte te doorbreken. Dit jaar is dat douchen. Veertig dagen zonder, is dat niet érg onfris? Je leest het hier elke maandag tot aan Pasen.

Daarna heb ik me overigens nog wel gedoucht, om lentefris op familie-paasbezoek te gaan. Die behoefte zit ons blijkbaar ingebakken, want al van oudsher willen mensen graag schoon het Paasfeest in. Vroeger poetsten vrouwen in de weken voorafgaand aan Pasen het hele huis. Tijdens de voorjaarsschoonmaak boenden, schrobden en sopten ze alle hoekjes en kiertjes van het huis. Op de zaterdagavond voor Pasen werd het grote reinigingsritueel afgesloten met een badbeurt voor het hele gezin.

Ik vond het lekker om weer eens onder de warme douche te staan, maar zo vaak douchen als voorheen, dat zal ik niet meer doen. Ik denk dat ik me voortaan twee keer per week douche in plaats van vijf, en dat ik er minder lang onder zal staan. Tijdens mijn niet-douchenproject ben ik er namelijk achter gekomen dat dit heel veel oplevert. Een wekelijkse besparing van € 1,40 aan kosten voor water en gas, een wekelijkse besparing van 240 liter water en per jaar 112 kilo minder aan CO2-uitstoot. Minder douchen is ook nog eens gezond voor je huid.

Wat mij betreft is het vastenproject van dit jaar geslaagd. Een ingesleten gewoonte is doorbroken en ik heb weer veel geleerd. Met dank aan iedereen die meeleefde via Facebook en Twitter en de website van Genoeg.