Met deelinitiatieven als Peerby is het niet nodig om zelf gereedschap aan te schaffen. En mocht het weinige gereedschap dat we zelf hebben kapot gaan, dan geven we het een tweede leven door het in te leveren bij Gered Gereedschap, waar het gemaakt wordt. Dan kunnen ze in ontwikkelingslanden kleren naaien op onze oude naaimachine, of huizen bouwen met onze hamers en beitels.
Toen wij ons klushuis kochten, schaften we ook een grasmaaier aan: de allergoedkoopste van de bouwmarkt. Dat was geen goed idee, want de kwaliteit was zo slecht dat de schroefjes van de stang waarmee je de maaier duwt, er steeds uit trilden. Gelukkig hebben onze buren wel een degelijke grasmaaier. Toen buurvrouw Olga ons zag ploeteren, bood ze aan dat we die van haar konden lenen. Dus nu vliegen we met haar maaier over onze groene zoden. En zij leent onze hark om haar gras te verzamelen. Van onze bovenburen lenen we boren en elektrische schroevendraaiers; van de overburen een steiger.
Gereedschap lenen
En als er in de buurt iets ontbreekt, kijken we op de website van Peerby. Vooral gereedschap, feestartikelen en spelletjes worden erg vaak (uit)geleend. In de herfst zijn bladblazers een gewild object en in december gourmetstellen. Wij hebben zelf een campingbedje uitgeleend via Peerby aan een buurtgenoot die in paniek was omdat haar baby ineens in haar wieg ging staan. Ze had al wel een bedje besteld, maar dat was er nog niet. Ook leenden we een reisgids uit aan iemand die vakantie wilde vieren in Scandinavië. Onze Lonely Planet lag toch maar in de kast.
Voor ons is het platform handig als we bijvoorbeeld speciaal gereedschap nodig hebben, zoals een decoupeerzaag. Inschrijven is heel makkelijk. Je gaat naar de website, vult je voornaam en je e-mailadres in, maakt een wachtwoord aan en je bent klaar. Je plaatst een oproep en legt uit waarvoor je het stuk gereedschap nodig hebt. Mensen uit de buurt die het gevraagde gereedschap in de aanbieding hebben, reageren dan.
Binnen twee uur na onze oproep op Peerby.com komen de eerste mailtjes onze mailbox binnen. We leggen contact met Marjon, die 400 meter bij ons vandaan woont. In onze buurt zijn 615 bewoners actief op Peerby.
Binnen een half uur staan meer dan vierduizend spullen van buren tot je beschikking, belooft Peerby. Voor iedere deelnemer, ongeacht de plek waar je woont. Vanaf oktober 2012 tot en met begin 2013 schreven 10.000 Nederlanders zich in bij Peerby. Daarna ging het heel hard met het deelinitiatief. In 2014 waren er 100.000 Nederlandse deelnemers. Nu zijn dat er bijna 200.000 over de hele wereld. Twintig Europese steden doen inmiddels mee en in de Verenigde Staten lopen tien pilotprojecten.
Goed voor het milieu
Het delen van gereedschap is niet alleen goed voor onze portemonnee en het milieu, het bevordert ook het contact met buurtgenoten.
Peerby is een gratis platform. Wie iets leent, hoeft dus niets te betalen voor de geleende spullen. Wij zijn zelf nooit bang geweest dat we onze uitgeleende spullen niet terug zouden krijgen, maar we zouden niet snel gereedschap uitlenen dat duizenden euro’s kost aan buurtgenoten die we niet kennen. Mensen reageren blij als ze iets van je mogen gebruiken. En dat zijn we zelf ook, als wij iets mogen lenen. Als bedankje geven we Marjon gevulde koeken van de banketbakker. Marjon: “Ook al is het eigenlijk niet nodig, toch is het leuk om een kleinigheidje te krijgen. Ik geef ook altijd wat lekkers als ik spullen leen.”