We schreven er in Genoeg al regelmatig over: het basisinkomen. Gelukkig wordt het de laatste tijd steeds vaker onderwerp voor gesprek, zoals gisteren in een special van het tv-programma Radar. Tijd voor een korte update over het onderwerp.
In 2014
schreef Genoegredacteur Marion Rhoen een achtergrondverhaal over het basisinkomen. Haar artikel is nog steeds actueel.
In 2015
kreeg Frans kerver als experiment een basisinkomen dat via Crowdfunding door een groep voorstanders van het basisinkomen bij elkaar was verzameld. Lees de reportage over het over de persoonlijke ervaringen van Kerver in Genoeg 106.
In april 2016
meldden we op Genoeg.nl in een artikel: Het Burgerinitiatief Basisinkomen 2018 heeft de benodigde 40.000 handtekeningen binnen en dat betekent dat de Tweede Kamer zich over deze vraag moet gaan buigen.
Dat dachten we toen, maar inmiddels weten we dat het zo ver nog niet kwam, zo lezen we op de website van het burgerinitiatief:
Op 25 oktober 2016 heeft de Tweede Kamer 58.675 handtekeningen ontvangen van de voorstanders van het basisinkomen. Toch heeft de TK besloten niet tot behandeling over te gaan omdat het voormalige TK-lid Klein het onderwerp al geagendeerd had.
In mei 2017
was het basisinkomen het onderwerp van een special van het tv-programma Radar. In deze tweedelige uitzending werd vooral aandacht besteed aan de voordelen hiervan voor werkloze 55plussers. Radar startte een eigen petitie om aandacht hiervoor te vragen. Bekijk de uitzendingen van Radar hier.
Komt er een debat over het basisinkomen?
Het basisinkomen lijkt echter veel meer potentie te hebben dan een experiment voor een selecte groep, zoals de werkloze 55plusssers uit het Radarprogramma. De website van het burgerinitiatief Basisinkomen 2018 meldt: Wij gaan door want 40% is al voor het basisinkomen. Laat je stem horen, steun ons en onderteken dit initiatief.