In de Consumentengids van maart staat de nieuwste Prijspeiling Supermarkten. Met slim boodschappen doen valt veel te besparen, blijkt daaruit. Maar moeten we dat wel willen, vroeg de Keuringsdienst van Waarde zich donderdag af in een uitzending over de supermarktoorlog.
Wie is er niet gevoelig voor aanbiedingen? Waspoeder voor de helft van de prijs, het derde pak koffie gratis. Door op dit soort aanbiedingen te letten kan een gezin al snel honderden euro’s per jaar besparen. Geen wonder dat het gros van de Nederlanders wekelijks de reclamefolders van supermarkten uitpluist. De Consumentenbond peilt elke paar jaar de prijzen van Nederlandse supermarkten. De nieuwe bevindingen staan in de Consumentgids van maart, maar je kunt het artikel ook online lezen. Spar is de duurste supermarkt, Lidl en Aldi zijn het goedkoopst vanwege hun voordelige huismerken. Albert Heijn heeft elke week veruit de meeste aanbiedingen met gemiddeld de meeste korting.
Palmolie in plaats van boter
Lekker goedkoop, dat klonk ook ons als muziek in de oren. Tot een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde ons vorige week aan het denken zette. Daarin vertellen verschillende deskundigen wat de gevolgen zijn van de prijzenoorlog. Fabrikanten worden onder druk gezet om zo goedkoop mogelijk te leveren. Dat betekent dat er bezuinigd moet worden op grondstoffen en op arbeid. Boeren krijgen een slechte prijs voor hun producten, werknemers krijgen te weinig betaald en er wordt beknibbeld op dure ingrediënten. De boter in cake wordt bijvoorbeeld vervangen door goedkope palmolie.
Het is een prijzenoorlog die alleen maar slachtoffers kent
Nederlandse supermarkten horen tot de goedkoopste van Europa, vertelt supermarktdeskundige Paul Moers in de televisieuitzending: ‘Alleen in Polen en Portugal liggen de prijzen net iets lager.’ De reden is dat Nederland 4200 supermarkten telt. Het zijn er zoveel in een klein land dat ze niet anders kunnen dan elkaar kapot concurreren. Ze houden elkaar volledig in de gaten en passen dagelijks prijzen aan. ‘Het is een prijzenoorlog die alleen maar slachtoffers kent, met name in de voedingsindustrie’, zegt Wilma Daams van de FNV. ‘Mensen op de productievloer hebben veel last van de lage prijzen.’ Wat moet je ermee als consument? Alleen nog maar dure producten kopen? Kiloknallers laten liggen? Wilma Daams: ‘Als ik in mijn hart kijk, als ik kijk wat er in de sector gebeurt, dan zeg ik koop geen aanbiedingen.’
Koopjesjager
Het zal lastig worden. Als een van de verslaggever een koopjesjager vraagt of hij weleens nadenkt over de gevolgen van lage prijzen, haalt hij de schouders op: ‘Ik maak me er persoonlijk niet zo druk om dat een uienhandelaar de juiste prijs krijgt voor zijn uien. Dat is zijn probleem. Het klinkt misschien heel egoïstisch, maar ik ga toch voor het goedkoopste.’ Daar komt bovendien nog wat bij. De man uit de uitzending ziet koopjesjagen als een sport. Er zijn ook mensen voor wie bezuinigen op de wekelijkse boodschappen noodzaak is. Wellicht hoort tot die groep ook de onderbetaalde fabrieksmedewerker waar de FNV voor opkomt. Of de boer die zijn uien alleen tegen dumpprijzen kwijt kan.
Wat vind jij?
Wat vind jij? Wil je best meer betalen voor betere producten? Vind je dat de supermarkten de eerste stap moeten zetten? Moet de overheid ingrijpen? Of ben je eigenlijk best tevreden met hoe het nu is?