Papier, glas en textiel kon je al lange tijd gescheiden inleveren. Inmiddels zamelen de meeste gemeenten ook zuivel- en drinkpakken apart in. Op naar een bijna lege vuilnisbak!
Een gemiddeld Nederlands gezin gooit per jaar zo’n 300 drinkpakken weg van bijvoorbeeld melk, yoghurt en sap. Samen met plastic vormen die pakken de grootste bulk van het huishoudelijk afval. Gooi je de pakken gewoon in de vuilnisbak, dan belanden ze samen met het andere restafval in de verbrandingsoven. Door ze apart in te leveren, zorg je ervoor dat het materiaal van de pakken hergebruikt kan worden.
Drinkpakken worden pas sinds vorig jaar ingezameld. Voor die tijd konden de pakken niet goed van het plastic gescheiden worden en niet worden verwerkt. Inmiddels lukt dat wel en krijgen gemeenten een vergoeding voor het apart inzamelen van de pakken. Op dit moment kun je in 85 procent van alle gemeenten drinkpakken gescheiden inleveren. Of het ook in jouw woonplaats kan, kun je checken op de website van Hedra, het bedrijf dat gebruikte drinkpakken verwerkt.
Drinkpakken bestaan voor 75 procent uit karton, 21 procent uit plastic en 4 procent uit aluminium. In de recyclingfabriek halen ze de materialen uit elkaar om ze opnieuw te gebruiken. Van karton wordt bijvoorbeeld wc-papier gemaakt of kartonnen dozen, van het plastic emmers of kratjes. Een filmpje over het recyclen van drinkpakken zie je hier.
Drankpakken nemen veel ruimte in en kunnen na een tijdje gaan stinken. Daarom is het handig om de pakken plat te vouwen en daarna de dop erop te draaien. Hoe je ze verschillende pakken op de handigste manier opvouwt, zie je op de foto bovenaan (en op de website van Hedra). In sommige gemeenten worden de pakken opgehaald, in één zak met het plastic. In andere gemeenten moet je ze zelf inleveren bij de bakken van Plastic Heroes of andere inzamelpunten.