Genoeg zomer | het nieuwe normaal

genoeg zomer cover 2016Het is 2020 en ik loop langs de supermarktrekken om mijn mandje te vullen. In een afgelegen hoekje van de winkel staat een aparte productgroep. ‘Niet natuurlijk’ meldt het bordje erboven.

Op alle producten in deze hoek zitten stickers. ‘Kunstmatige smaakmakers toegevoegd’, ‘Geen rekening gehouden met dierenwelzijn’, ‘Niet biologisch’. Op de verpakking van chocoladerepen staat in grote zwarte letters: ‘Niet fair trade’. Het hoekje biedt weinig keuze. Vrijwel iedereen kiest voor gangbaar.
Gangbaar? Ja, dat wat iedereen graag kiest, en waar de rekken vol mee staan: gezonde producten, eerlijk geprijsd en geproduceerd volgens de richtlijnen van de overheid, die samengevat zijn in het programma ‘Eerlijk eten naar eer en geweten’. Niemand hoeft zich meer af te vragen of de spullen in zijn of haar winkelmandje wel oké zijn. Alleen als je tot het kleine groepje klanten behoort dat graag niet biologisch eet, kickt op kunstmatige smaakmakers, of extra wil betalen voor groenten die kunstmatig zijn gekweekt en smaken naar niks, dan moet je in het hoekje ‘Niet natuurlijk’ zijn.
Het is 2016. In de supermarkt zoek ik naar de producten met een sticker ‘Biologisch’,  ‘Fair trade’ en ‘Geen dierenleed’. Niet normaal, wat een gezoek… Maar als jij en ik dat willen, gaan we het even regelen: dat goed voortaan gangbaar is. Zodat we ons niet meer hoeven af te vragen of de spullen die we kopen wel echt in orde zijn. We stemmen immers met onze boodschappentas?
Met het ‘Goed boeren’-thema van deze zomer-Genoeg geven we je vast een voorproefje van dat ’nieuwe normaal’. Smakelijke voortzetting!

Info en bestellen Genoeg 109 – Zomer 2016