5 bespaartips om je autoverzekering goedkoper maken

autoverzekeringAutorijden is en blijft een kostbare zaak. Een van de kostenposten is de autoverzekering. De premies zijn de laatste jaren flink gestegen. Dat maakt het extra de moeite waard om te onderzoeken hoe je eenvoudig kunt besparen op je autoverzekering. Met vijf bespaartips laten we je zien hoe je goedkoper uit kunt zijn.

1. Controleer regelmatig de premie van je verzekering

Natuurlijk is het belangrijk om te kunnen vertrouwen op een goede dekking van je verzekering, de prijs is echter minstens zo belangrijk. Controleer regelmatig de hoogte van de premie van je autoverzekering en vergelijk de prijs bij andere verzekeraars. Het is immers geen vaststaand gegeven dat je verzekeraar nog altijd de goedkoopste is. Als je daarnaast in de gaten houdt wanneer je kunt overstappen naar een andere verzekeraar, kun je op jaarbasis een behoorlijk bedrag besparen. Kun je nog niet overstappen, maar heb je wel een concurrerend aanbod gezien, zet dan een reminder in je agenda om op een later tijdstip alsnog te profiteren. Zo kun je altijd de goedkoopste autoverzekering vinden voor jouw situatie.

2. Kies voor een WA-dekking als je wagen wat ouder is

In veel gevallen kies je een autoverzekering die past bij de leeftijd van je auto. Naarmate je auto ouder wordt kan het zinvol zijn om hier eens kritisch naar te kijken. Bij een oudere wagen is het vaak niet meer rendabel om een all risk-verzekering te hebben, omdat bij schade – als de auto total loss wordt verklaard – slechts de dagwaarde van de auto wordt uitgekeerd. In dergelijke gevallen kan het de moeite waard zijn om te kiezen voor een WA-dekking (wettelijke aansprakelijkheid: alleen de schade door jou toegebracht aan derden wordt vergoed). Zo kun je flink besparen op de kosten van je autoverzekering.

3. Betaal je verzekeringspremie per jaar

Je kunt een leuke besparing realiseren door de premie van je autoverzekering per jaar te betalen. Het kan daarom de moeite waard zijn om hier even kritisch naar te kijken. In veel gevallen geeft je verzekeraar je een leuke korting als je per jaar betaald. Een ander voordeel kan zijn dat je dan ook minder administratiekosten betaalt. Dat is dus dubbel voordeel.

4. Betaal minder door een hoger eigen risico

Afgezien van het feit dat een WA-plus of een volledige cascoverzekering bijzonder compleet is, heb je vaak ook een eigen risico. Dat gegeven kun je ook gebruiken om de premie voor je autoverzekering te verlagen. Dat doe je door het eigen risico te verhogen. Het is een eenvoudige aanpassing waardoor je per maand flink kunt besparen op de verzekeringspremie. Zorg dan wel dat je een buffer achter de hand hebt, waarmee je bij schade dat eigen risico kunt opvangen.

5. Een aanvulling op je autoverzekering is vaak overbodig

Heb je al een aparte rechtsbijstandverzekering afgesloten? In dat geval heb je geen aanvullende rechtsbijstandverzekering bij je autoverzekering nodig. In veel gevallen biedt een rechtsbijstandverzekering namelijk al een goede dekking voor het verkeer. Door hierop te letten kun je extra premiekosten voorkomen.