Duurzaam de cadeaumaand in: maak een Geefkast

geefmaand december - maak een geefkast

Heb je ongebruikte spullen in je kast liggen? Maak tijdens de feestdagen iemand gelukkig met wat je niet meer nodig hebt. Zet bijvoorbeeld een Geefkast neer op je werk, tippen de consuminderaars van het Netwerk Bewust Verbruiken. 

Het laatste weekend van november was het drukste koopjesweekend ooit. Niet eerder werden er in Nederland zoveel pinbetalingen gedaan rond Black Friday, de uit Amerika overgewaaide dag waarop winkels flinke kortingen geven. Online werd er 850 miljoen euro omgezet en in winkels 1,5 miljard euro, meldt de Betaalvereniging Nederland.

Elk jaar kopen we meer en die trend lijkt niet te stoppen. Toch doet het Belgische Netwerk Bewust Verbruiken een poging. Het netwerk, dat een eenvoudige en duurzame levensstijl voorstaat, roept op om niet meteen te shoppen maar eerst eens goed te kijken naar wat je al in huis hebt. Heel wat mensen hebben namelijk bergen spullen die ze nooit gebruiken. Grote kans dat je er een ander blij mee kunt maken. Zo maak je van koopmaand december geefmaand december.

Alles wat je doorgeeft, hoeft een ander niet kopen

Hoe je dat doet? Maak een Geefkast op je werk, in het buurthuis of op een andere geschikte plek. In plaats van een kast kun je ook een tafel neerzetten. Het idee is dat iedereen er spullen neerlegt die hij zelf niet meer gebruikt. Een cd waar je niet meer naar luistert, een uitgelezen boek of de nog nieuwe vaas die je cadeau kreeg maar die jouw smaak niet is. Iedereen kan de spullen uit de Geefkast gratis meenemen. Alles wat je doorgeeft, hoeft een ander niet kopen. Dat is lekker duurzaam!

Via de website van het Netwerk Bewust Verbruiken kun je een handleiding aanvragen om zelf een kast op te zetten. Hoe ga je van start, waar moet je op letten? Je krijgt daarbij ook een reglement dat je kunt ophangen bij de Geefkast. Zo voorkom je dat de kast een rommeltje wordt. Maar zonder handleiding en mét dit filmpje gaat het vast en zeker ook lukken.