Genoeg vakantievoordeel

Ruim 80 procent van de Nederlandse gezinnen weet pas achteraf hoeveel hun vakantie in totaal heeft gekost. Voor veel mensen pakt de vakantie duurder uit dan gepland. We geven je tips voor een vakantievoordeel. Zo voorkom je een geldkater achteraf.

Zelfs degenen die normaal goed overzicht houden over hun geldzaken laten hun oplettendheid in de vakantie varen. Vakantie, even zonder zorgen: we associëren dat met vrijheid, het laten vieren van de teugels, nu eens even níet nadenken. Veel mensen geven in de vakantie daardoor meer uit dan ze van plan waren en moeten naderhand op de blaren zitten.

Zeven tips voor een vakantie zonder geldkater

Tip 1: maak een begroting

Kijk op alle rekeningen naar het saldo. Bepaal het bedrag dat je wilt uittrekken voor de vakantie. Kijk eens naar de uitgaven van vorig jaar om de begroting realistisch te houden. Hoeveel betaal je aan een huisje, camping of hotel per week? Hoeveel aan brandstof? En dan het geld voor het eten, de ijsjes, terrasjes, de uitstapjes. Probeer dat te begroten op een bedrag per week. Kijk of er genoeg geld op je betaalrekening staat en houd rekening met vaste lasten die afgeschreven gaan worden.

Tip 2: Bereid je goed voor

Slippers, zwembroeken, zonnebrillen en zonnebrand zijn in toeristische plaatsen behoorlijk duur. Je hébt toch nog wel ergens slippers, zonnebrillen en zonnebrand? Zo niet: dan thuis vast kopen. Zonnebrand van het Kruidvat is de voordeligste en kwam als beste uit een Consumentenbond-test.

Tip 3: Maak een inpak-checklist

Voorkom kosten door goed in te pakken. Kijk hier voor een checklist op maat.

Tip 4: Spaar stroom

Haal voor vertrek alle stekkers uit stand-by apparaten. Het spaart stroom en voorkomt brand.

Tip 5: Smartphone op vakantie

Zet bij een smartphone de functie data-roaming in het buitenland uit.

Tip 6: Pin

Binnen eurolanden is pinnen gratis. Geld opnemen met een creditcard is duurder.

Tip 7: Plan je saldo

Denk na over het saldo op je betaalrekening. Een te hoog saldo kan bij diefstal van je pinpas geplunderd worden. Als je het saldo laag houdt moet je vanaf je vakantieadres geld van de spaarrekening naar de betaalrekening kunnen overmaken.

Vijf tips voor vakantievoordeel

Voordeel van vakantie: je hebt meer tijd. En of je nu thuis of op reis bent; met extra tijd kun je leuke geldbesparende dingen doen:

  1. Voordelige souvenirs bedenken of ze zelf maken.
  2. Voordelige basisproducten in winkels opsporen en zelf koken.
  3. Je kunt lange wandelingen maken en buiten bloemen plukken.
  4. Je kunt fruit in het wild traceren, appels, pruimen, hazelnoten, bramen, bessen en  rozenbottels waar je weer de lekkerste dingen van kunt maken.
  5. Je kunt eens wat extra schoonmaken of klussen, wat extra tijd besteden aan dieren en/of dierbaren in plaats van dure excursies te plannen.

Zo verdien je zelfs aan je vakantie!

Zie ook: Genoeg 74, dossier Vakantiestress? relax! en Genoeg 92 dossier Globetrotten voor (bijna) nop