Kraanwater op de kaart

Meer dan de helft van de Nederlanders wil in een restaurant kraanwater kunnen drinken in plaats van verpakt bron- of mineraalwater. Dat blijkt uit een onderzoek van WeTapWater.nl. Deze organisatie voert actie om kraanwater, al dan niet tegen betaling, op de kaart te zetten.

Door geen mineraal-of bronwater te drinken kan je op een makkelijke manier bijdragen aan een beter milieu én tegelijkertijd geld besparen. Ons kraanwater is bovendien één van de beste drinkwaters ter wereld.

Plastic waterflesjes zorgen voor een berg afval.

De productie, verpakking en het transport van verpakt drinkwater zorgt voor 500 keer meer CO2 uitstoot dan de productie van dezelfde hoeveelheid kraanwater. Plastic waterflesjes zorgen bovendien voor een berg afval, waarvan maar een klein deel gerecycled wordt. In de Stille Oceaan drijft inmiddels een plastic ‘eiland’ dat zo groot is als Frankrijk, Spanje en Portugal samen, de zogenaamde Great Pacific Garbage Patch

Duur

Een volwassene consumeert ongeveer 730 liter water per jaar. Dat kost ongeveer 91 cent aan kraanwater. Drink je alleen flessen water dan kost dit 487 euro per jaar. Die prijs betalen we niet voor het water zelf. Meer dan 90 procent van de kosten van een fles bronwater gaat naar transport, marketing, verpakking en winstmarges van de tussenhandel.

Gezond

Bronwater kan meer mineralen bevatten dan kraanwater. Mineralen zijn goed voor het lichaam, maar met normale voeding en leidingwater krijgt iedereen voldoende binnen. Daarom is het drinken van mineraal- of bronwater niet gezonder dan leidingwater.

Geen wettelijke basis

Volgens de Voedsel en Waren Autoriteit zijn Restaurants en andere horecagelegenheden, wettelijk gezien, niet verplicht om kraanwater te leveren.

Wat kun je als consument doen?
Word lid van facebook pagina: ‘10.000 fans die kraanwater in de horeca op de kaart willen zetten’.

Wil je kraanwater in een bepaalde horecazaak op de kaart laten zetten? Download hier dan  kaartjes met de tekst: ‘Kraanwater, zet het op de kaart voor je klant en het milieu’ en laat het achter bij het personeel.

Ook Kassa heeft soortgelijke actiekaartjes.

Op www.duif.net/kaart.html zie je waar je gratis water kan tappen.

Kijk eens op http://www.dedopper.nl. Hier kan je een duurzaam en handig kraanwaterflesje kopen en steun je tegelijkertijd Simavi.

Bronnen:
www.milieucentraal.nl
www.WeTapWater.nl
www.missethoreca.nl
www.dedopper.nl
www.kassa.vara.nl