Wat je kunt leren van een weekje kamperen

kamperenGlamping, kamperen in een tent met luxe bedden en een ligbad, wint snel aan populariteit. Toch gaat er wat ons betreft niks boven primitief kamperen. Het geeft je een ultieme gevoel van vrijheid én een ervaring waar je ook lang na de vakantie nog je voordeel mee kunt doen.

Steeds meer campings bieden tenten aan met de luxe van een vijfsterrenhotel, maar er is een tegenbeweging gaande, signaleerde laatst De Volkskrant. Aan het andere uiterste van ‘glamping’ (glamour camping) staat ‘bamping’ (back to basic camping). Natuurkampeerterreinen kregen de afgelopen vijf jaar 30 procent meer bezoekers. Het zijn de mensen van onaangeharkte paadjes, autovrije terreinen en wakker worden met de vogels. Maar primitief kamperen geeft je behalve een ‘terug naar de natuur’-gevoel ook het echte Genoeg-gevoel.

Wat je thuislaat is meegenomen

Ontspullen is een trend. En de camping is dé plek om te ervaren wat dat voor voordelen heeft. Je klerenkast past in één weekendtas, je keuken past in een kratje en je badkamer in een toilettas. Dat je zo weinig spullen hebt, bespaart je veel tijd. Geen twijfel over wat je vandaag nu weer eens aan zult trekken, geen uren per week poetsen en opruimen. Of om het met de NTKC – de oudste kampeervereniging van Nederland – te zeggen: ‘Wat je thuislaat is meegenomen’ (de titel van het boek over 100 jaar NTKC).

Dat doe ik lekker zelf

Als er thuis wat stuk gaat, snellen de meeste mensen naar de winkel voor iets nieuws. En ook wanneer er iets is dat ze missen. De primitieve kampeerder doet het met wat-ie voorhanden heeft en heeft er plezier in een slimme oplossing te bedenken. Filterzakjes vergeten? WC-papier blijkt ook prima te werken.

Zuinig met energie

De echte ‘bamper’ heeft maar één brander om op te koken. Kookt het water van de spaghetti, dan zet hij de pan in een slaapzak. Terwijl de pasta langzaam verder gaart, maakt hij op het brandertje een groentensaus. Met wassen en afwassen kun je al net zoveel energie besparen. Op campings van de NTKC bijvoorbeeld, doe je alle was en afwas met koud water. Blijkt prima te kunnen voor een weekje. Douchen kun je er met een muntje van 50 cent. Zou je thuis ook eens kunnen proberen. Wedden dat de douchtijd van je gezin aanzienlijk wordt bekort.

Minder afval

Thuis gooi je je afval makkelijk in de container. De gemeente komt alles ophalen en weg is de troep. Bij kamperen zie je opeens hoe snel de afvalzakjes zich vullen. Moet je alwéér naar het afvaldepot wandelen! Wildkamperen is de ultieme manier om je bewust te worden van het afval dat je produceert. Nergens een vuilnisbak betekent dat je eigenhandig je afval moet afvoeren.

Je kunt meer hebben dan je denkt

Als het buiten zestien graden is, komt het waarschijnlijk niet bij je op om buiten te eten. Te koud! En hoe lang heb je wel niet gezocht naar het juiste matras en een goed hoofdkussen? Op de camping komt je stoerdere ik boven. Het is dan wel kil, maar met een dikke trui valt best buiten te zitten. Nadat je wat stijf uit de tent kruipt na een nacht op een luchtbed, roep je niet dat je een nieuw bed moet, maar begin je na wat rekken en strekken aan een fijne nieuwe vakantiedag. En kinderen? Die trutten op de camping aanzienlijk minder over hun eten, zelfs als er een grasspriet of een korrel zand in zit.

En tot slot is er natuurlijk de waardering voor je eigen fijne huis en al die luxe die daarbij hoort. Dat je thuiskomt na een back-to-basic kampeervakantie en het eerste uur met bijna kinderlijk plezier door je eigen huis wandelt: een kraan met warm water, een lichtknopje, een wasmachine!

Tip: Lees het themanummer van Genoeg over kamperen.