No Impact Week


 no impact week om 14.37.23

NIEUWS

Een week lang klimaatneutraal leven

Zondag 10 maart start de Nederlandse en Vlaamse No Impact Week. De uitdaging: koop niks, beperk je afval en verbruik zo weinig mogelijk energie.

Colin Beavan leefde een jaar zonder toiletpapier of wasmachine

Nederlanders en Belgen leven op te grote voet. Als iedereen zoveel zou consumeren als wij, dan zouden we twee aardbollen nodig hebben. Om van de Amerikanen nog maar niet te spreken. Hun levensstijl vraagt om maar liefst vijf aardbollen. Voor het milieu, maar ook voor een eerlijke verdeling van voedsel en grondstoffen, zou het goed zijn onze voetafdruk te verkleinen. Hoe? Door minder te verbruiken en minder te vervuilen.

De Amerikaan Colin Beavan probeerde in 2007 met zijn vrouw en dochtertje een jaar lang klimaatneutraal te leven. Hij werd bekend als de No Impact Man. Hij leefde zonder tv, toiletpapier of wasmachine. Hij at geen vlees en vervoerde zich alleen lopend of op de fiets. Hij ontdekte dat zijn leven er anders, maar zeker zo leuk van werd.

Tijdens de No Impact Week stap je in de voetsporen van Colin Beavan. Dat wil zeggen, je probeert een week lang wat hij een jaar lang deed. Bovendien minder extreem. Als je je aanmeldt op de website, krijg je een duidelijk handleiding met een stappenplan van dag tot dag.

Vind je het allemaal iets te extreem? Er is ook een FUN Flyer voor een ‘No Impact Week’-Light. Geen probleem, want zoals Beavan zelf zegt: “Het draait niet om de perfectie, het gaat om het leerproces”.

Tekst: Ilse Ariëns