Programma Genoegdag 2017

Genoegdag 2017
Zondag 17 september is de extra feestelijke Landelijke Genoegdag 2017 op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam. Genoeg werkt voor deze dag samen met PuurFair, de beurs voor duurzame oplossingen. Hieronder vind je een overzicht van de lezingen en workshops waar je die dag aan kan deelnemen. Met een passe-partout kun je zowel de Genoegdag als de PuurFair bezoeken en kun je aan alle lezingen en workshops deelnemen.

Bestel je entreekaarten hier.

programma Genoegdag

Sprekers op de Genoegdag

11.30: Opening en presentatie jubileumnummer door uitgever Heleen van der Sanden

Marieke Henselmans

12.00: Boekpresentatie Marieke Henselmans

Marieke Henselmans behoeft voor fans van genoeg nauwelijks introductie. Ze is Bespaarkoningin, auteur van onder meer Vrolijk besparen en Eigenwijs je hypotheek aflossen en Consuminderen met kinderen. Marieke is sinds vele jaren columnist van Genoeg. Op de genoegdag wordt haar nieuwste boek feestelijk ten doop gehouden: Laat je niet kisten door de commercie. Een mooie uitvaart voor elk budget.

13.30: Babette Porcelijn – De verborgen impact

Babette Porcelijn (Nederland) over De verborgen impact: ‘We hebben als Westerse consument veel meer impact dan we denken.’

15.30 Bea Johnson: Zero Waste

Bea Johnson (Amerika) over Zero Waste-Home: Johnson produceert met haar gezin jaarlijks slechts een klein weckpotje afval. Ze is een veel-gevraagd spreker en inspireerde met haar ervaringsverhaal al duizenden mensen tot een leven zonder afval.

19.30 Genoeg-avond met Christian Felber: Ware winst

Christian Felber is politiek wetenschapper en doceert aan de Universiteit voor Economie in Wenen. Op de Genoeg-avond spreekt hij over de Gemene-Goed-Economie en gaat met het publiek in debat. Felber keert de economische wegwijzers radicaal om en reikt met zijn Gemene-Goed-Economie een doordacht alternatief economisch systeem aan, dat op alle essentiële punten in overeenstemming is met onze menselijke basiswaarden. Wereldwijd vindt hij weerklank. Zijn bestseller is in het Nederlands verschenen als Ware winst.

Wil je de Genoegdag, de Puurfair en ook de Genoeg-avond bijwonen, kies dan voor het voordelige passe-partout inclusief avondprogramma (prijs € 19,50). Voor het avondprogramma met Christian Felber zijn ook aparte tickets verkrijgbaar (prijs € 7,50).

Christian Felber

Wat is er nog meer te doen op de Genoegdag?

Workshops in de Zuiveringshal:

12.40 – 13.20: Over de datum

Martin van der Gaag
Nederlanders gooien jaarlijks veel levensmiddelen onnodig weg: ze vermoeden risico’s die er niet zijn, of begrijpen de houdbaarheidsdatum niet goed. Het meeste voedsel veroudert ongevaarlijk, dus een verstreken datum zegt niet altijd iets. Maar wanneer is ‘over-de-datum’ wél ongezond of gevaarlijk? Voedingskundige Martin van der Gaag, schrijver van de Genoeg-rubriek Over de datum en www.overdedatum.org, leert je hoe je zelf de bruikbaarheid van levensmiddelen bepaalt. Heb je nog iets in je keukenkast dat (ver) over de datum is? Neem het mee en hoor wat je er nog mee kunt. Het oudste levensmiddel wint een prijs!

sarah Brouwers

13.45 – 14.15: Zero Waste voor mensen met met weinig tijd

Heb je te weinig tijd om duurzamer te leven? Of krijg je het niet op een praktische manier georganiseerd? Sarah Brouwers van Organiseer en Heers komt vertellen hoe je je kunt organiseren zodat je, ondanks een druk leven, op een gemakkelijke manier met veel minder afval kunt leven. Een workshop vol praktische tips die je direct thuis kunt toepassen. Meer informatie vind je hier.

Schermafbeelding 2015-02-28 om 17.38.40

15.00 – 15.45: Life Planning: Je geld & je leven

Wat hebben onze persoonlijke financiën met de zin van het leven te maken? Veel. Gabriël Verbeek verduidelijkt dat in deze workshop: ‘Ons leven krijgt betekenis als we in staat zijn om onze persoonlijke waarden vorm te geven. Geld speelt hierbij een rol, maar mogelijk anders dan gedacht’. Ben je op zoek naar persoonlijke vrijheid, financiële gemoedsrust en nieuwsgierig naar de rol en betekenis van geld hierbij? Dan is deze workshop geknipt voor je!
‘Het leven draait niet om geld. Er is echter geen enkel levensthema dat niet met geld verbonden is.’ Meer informatie vind je hier

16.15 – 16.45: Eindelijk! Grip op je geld

Wil je graag je maandlasten omlaag brengen maar vind je het teveel moeite om alles elke keer uit te zoeken? Nina van éindelijk komt uitleggen hoe je een slim systeem opzet waarmee het een eitje wordt om je vaste lasten onder controle te krijgen. Ze legt uit hoe je een vaste lastenrekening inricht en hoe je met behulp van de gratis ‘Vaste Lasten Kluis’ (een online tool) kunt zorgen dat je precies ziet welke lasten je waar hebt lopen en hoe je herinneringen instelt zodat je nooit meer een afloopdatum mist. Wil je ook zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan je contracten en abonnementen maar vind je het wel belangrijk dat je eerlijke prijzen betaalt? Kom dan naar de interactieve workshop van éindelijk!

naar éindelijk: https://goo.gl/zUijWi
naar vaste lasten kluis: https://goo.gl/27yYbZ

17.30 – 18.15: Zero Waste Show! 

De anatomie van de vuilniszak

Zero Waste Foundation presenteert: de anatomie van de vuilniszak. Kom mee sorteren en leren: afval is grondstof!

Workshops in het Transformatorhuis

12-30 – 13.30 en 14.45 – 15.30

Sympany

T-shirt pimpen

Heb je een lievelings-tshirt dat wel een facelift kan gebruiken? Breng het mee en maak er iets moois van bij de workshop van Sympany.

MakeDo

Makedo: kinderen bouwen gezamenlijk aan een werkstuk van karton en leren ondertussen alles over afval scheiden en verminderen.

Maak je eigen schoonheidsproducten

Bag-again geeft miniworkshops om Zero Waste verzorgingsproducten te maken (bijdrage voor de ingrediënten hiervoor is 2.50 euro).