Recycle Sint: koop geen speelgoed, maar ruil het

Recycle Sint geeft cadeautjes

Ben je nog op zoek naar sinterklaascadeaus? Kijk of je bij jou in de buurt speelgoed kunt ruilen via Recycle Sint. Het is duurzaam én goedkoop.

De decembermaand is duur, en al helemaal als je kinderen hebt. Cadeautjes voor in de schoen, cadeaus voor pakjesavond, cadeaus voor de surprise op school; wat moet je dit jaar geven? Daarbij komen voor veel ouders ook nog de morele bezwaren. Het voelt niet fijn, die bergen speelgoed, waarvan een deel soms niet eens uit de verpakking komt. dan biedt recycle Sint uitkomst.

Elif Algu merkte tijdens pakjesavond dat haar kinderen het ene cadeau nog niet hadden bekeken, of ze grepen alweer naar het andere. Vier jaar geleden bedacht ze daarom Recycle Sint, een speelgoedruilmarkt. Iedereen kan zo’n markt organiseren in bijvoorbeeld een school of buurthuis. Dit jaar zijn er meer dan tachtig initiatieven. Er zijn ouders die maanden voor het evenement het speelgoed al apart leggen waar nooit naar omgekeken wordt. Vragen de kinderen er niet meer om, dan kan het naar de ruilmarkt.

‘Overconsumptie is echt niet meer van deze tijd’, zegt Elif Algu, die een communicatiebureau heeft dat zich inzet voor een betere wereld. ‘Van ruilen komt huilen wordt altijd gezegd, maar wij hebben daarvan gemaakt: Ruilen is het nieuwe kopen. Vraag het aan elke ouder die je kent. Iedereen heeft teveel speelgoed. Waarom zouden we dan nog nieuwe spullen kopen?’

Ouders die eerder mee deden aan Recycle Sint, zeggen dat hun kinderen vaak niet eens in de gaten hebben dat het speelgoed tweedehands is. Volgens Genoeg-columnist Marieke Henselmans kun je kinderen tot twee jaar zelfs gewoon hun eigen speelgoed cadeau doen. Pak gewoon een van hun knuffels in papier, schreef ze twaalf jaar geleden in haar boek Hoor wie klopt daar geld uit mijn zak. ‘Het uitpakken en herkennen is voor peuters al één groot feest.’

Op een aantal plaatsen zijn de Recycle Sint evenementen al geweest, maar tot eind november zijn er nog ruilochtenden, -middagen en -avonden in meer dan 50 plaatsen door heel Nederland. Kijk hier voor de locaties en de data.