Stoken met de ramen open


Stoken 2013-02-04 om 16.52.59

NIEUWS

Stoken met de ramen open

Dikke gordijnen voor het raam, alle ventilatieroosters dicht. Als het buiten koud is, houd je het liefst de boel goed dicht. Maar pas op dat zuinigheid niet ten koste gaat van je gezondheid. 

Meer ongezond fijnstof binnenshuis dan buiten

In veel huizen heerst een ongezond binnenklimaat. In één op de tien woningen groeit er schimmel op muren of plafonds, in bijna de helft van de huizen hangt tabakswalm. Ook fijnstof is een probleem. Bij fijnstof denk je aan vervuiling van de buitenlucht door verkeer en industrie, maar er zijn nogal wat woningen waar binnen meer fijnstof hangt dan buiten.

Vochtige of vervuilde lucht kan klachten aan de luchtwegen geven of allergie in de hand werken. Milieu Centraal, de Vereniging Eigen Huis en anderen zijn daarom deze maand gestart met een Informatiepunt Ventilatie. Het probleem is trouwens al jaren bekend, maar campagnes waren steeds gericht tot dovemansoren.

Hoe blijft je huis gezond en fris? ’s Morgens even luchten is niet voldoende, want als je de ramen sluit, is de frisse lucht al snel niet fris meer. Je moet dus zorgen voor een permanente toevoer van verse lucht. Dat kan via een mechanisch ventilatiesysteem, maar ook door simpelweg een rooster open te zetten of een raam op een kier te houden. Het kost wat extra omdat je meer moet stoken, zegt Milieu Centraal, maar het is hard nodig voor je gezondheid.

Op sommige momenten moet je extra ventileren. Tijdens het koken of douchen bijvoorbeeld, maar ook tijdens een schilderklus. Hang als het kan de was buiten. Lukt dat niet, hang de natte spullen dan in een goed geventileerde ruimte.

Tekst: Ilse Ariëns