BOEKEN – Leven
Menselijke dieren
De hedendaagse vegetariër heeft het maar makkelijk. Van driesterrenrestaurant tot eetcafé: overal kan hij probleemloos aanschuiven voor een vleesloze maaltijd.
In de supermarkt liggen vegetarische rookworsten, hamburgers en plakjes boterhamworst.
En in de supermarkt liggen vegetarische rookworsten, hamburgers en plakjes boterhamworst. Dat was 130 jaar geleden anders, toen schrijver Frederik van Eeden en socialist Ferdinand Domela Nieuwenhuis zich tot het vegetarisme bekeerden. Weigerde je vlees, dan werd je in het gunstigste geval gezien als zonderling.
Dirk-Jan Verdonk, werkzaam bij het Onderzoeksinstituut voor Geschiedenis en Cultuur in Utrecht, beschrijft in Het dierloze gerecht de geschiedenis van het Nederlandse vegetarisme vanaf 1879 tot nu.
Meest opvallende ontwikkeling is dat dieren minder zichtbaar aanwezig zijn geworden in onze samenleving.
Tegelijkertijd zijn ze groter in aantal dan ooit: miljoenen varkens en kippen zitten in afgesloten stallen.
Verder beschrijft Verdonk de vegetariërs in al hun diversiteit. De elite die tijdens het Interbellum (1918-1940) het internationaal vermaarde vegetarische hotel-restaurant Pomona bezocht, de Kabouters eind jaren zestig, de tegenvechters van de bio-industrie, de MKZ-vegetariërs en de radicale dierenbevrijders.
Uiteindelijk is Het dierloze gerecht vooral een historie van het denken, een verkenning van religieuze, filosofische en ethische argumenten tegen of juist vóór vleesconsumptie.
Met als belangrijke vraag: zijn wij verheven boven de dieren of zijn wij menselijke dieren?
Een proefschrift, dus niet licht verteerbaar, maar zeer de moeite waard. Ilse Ariëns
Auteur: Dirk-Jan Verdonk
Titel: Het dierloze gerecht. Een vegetarische geschiedenis van Nederland
Uitgever: Boom
Prijs: €29,50
ISBN: 978 90 850 67115
Koop dit boek via Bol.com – daarmee steunt u Genoeg!