Denemarken is het gelukkigste land ter wereld. Op het Japanse eiland Okinawa wonen de meeste honderdplussers ter wereld, die ook nog eens opvallend actief en tevreden zijn. De Denen en Japanners hebben ieder hun eigen recept voor geluk: Hygge en Ikigai.
Hygge
Hygge − spreek uit als ‘huuge’ − laat zich het best vertalen met ‘gezellig’, maar je kunt ook denken aan knus en huiselijk of kortweg: geluk. Dekens, haardvuur, kaarsen en etentjes met vrienden zijn voor Denen het medicijn tegen kou en regen. ’Hygge is nederig en langzaam. Het is het verkiezen van het rustieke boven het nieuwe, eenvoudig boven protserig en sfeer boven opwinding’, schrijft Meik Wiking in Hygge. De Deense kunst van het leven. Hygge is: zelf jam maken, met de hand een brief schrijven, of thee drinken terwijl je naar de regendruppels op het raam kijkt.
Ikigai
Ikigai is als levenswijze en ook als boek heel anders. Het Japanse woord laat zich het best vertalen met ‘het geluk altijd bezig te zijn’. Voor de eeuwelingen van Okinawa geen dekentje bij het haardvuur, maar werken in de moestuin. Ze lopen veel, doen aan yoga en tai chi. Ze brengen van oudsher in de praktijk wat hier als het nieuwste gezondheidsadvies geldt: de hele dag door matig intensief bewegen. Waar de Denen zich volstoppen met ‘hyggelige’ taartjes, bestaat het Ikigai-dieet uit groente, fruit, tofu en boekweitnoedels. Ook geldt hara hachi bu: stop met eten als je nog een beetje honger hebt.
Doeboek versus gezellig
Het boek Ikigai is een doeboek vol aanwijzingen hoe je gezond kunt leven. Hygge leest meer als een gezellig tijdschrift vol mooie plaatjes. Toch kun je je als lezer van Genoeg in allebei thuis voelen. Want al zijn de uiterlijkheden soms anders, de levensinstelling heeft ook veel raakvlakken. Hygge of Ikigai, ze gaan in de kern over tevreden zijn met wat je hebt, ‘wij’ boven ‘mij’ stellen en met kleine dingen het leven mooier maken. (IA)