BOEKEN – Koken |Tuin |Doe-het-zelf
Geheugensteun
Onbekend maakt onbemind. Vergeten groenten telen? Waarom zou je dat doen als je niet weet hoe je al die vergetelheid moet telen en bereiden?
Tijdens het lezen kwamen klassieke combinaties en manieren van bereiden uit mijn jeugd terug.
Onvergetelijke groenten biedt uitkomst. Het is een kookboek én een moestuinboek waaraan potten en pannen te pas komen. Voor alleseters en vegetariërs. Zaaigoed bestel je bij Ton Vreeken, gespecialiseerd in vergeten groentesoorten.
De recepten van Annette Ruitenburg spreken aan door hun eenvoud.
Later kun je je wagen aan de uitgebreide creaties van gerenommeerde koks – als je daar zin in hebt. Tijdens het lezen kwamen klassieke combinaties en manieren van bereiden uit mijn jeugd terug.
Oerwortel in zoetzuur inmaken. Waarom je krijt bij rabarber doet. Bladeren waar je samen met zeepsop antiluizenmiddel van maakt. En meer. Hoe klaar je gevogeltebouillon? Waar zitten de eetbare scheuten van de hop en hoe graaf je ze uit? Staat allemaal in het boek.
Het beschrijft ook de verhalen achter de groenten uit de tijd dat de groenteman nog warmoezenier heette. Over de watergeuzen en Leiden. Peter Joppeszoon en de pastinaakstamppot.
De foto’s brengen de sfeer van oude boerderijen, een groentehof en de geur van kruiden.
Laat dit prachtige en informatieve boek maar liggen op tafel, onder handbereik!
Auteurs: Han de Kroon (tekst), Annette van Ruitenburg (recepten), Ruth de Ruwe (fotografie)
Titel: Onvergetelijke groenten.
Uitgever: Fontaine
Prijs: € 39,90
ISBN: 9059562704