BOEKEN –
Eten voor de lekker
De grote voedselverleiding is niet bedoeld als zelfhulpboek, maar is zeker een aanrader voor al die Nederlanders die te dik zijn en iedereen die wel eens aan de lijn doet.
Het boek biedt veel waardevolle en bruikbare (zelf)inzichten. Lijnen heeft bijvoorbeeld geen enkele zin, blijkt uit onderzoek: niet voor dunne mensen, niet voor dikke. Aanvankelijk is er wat gewichtsverlies, maar de meeste lijners zitten na verloop van tijd weer op hun oude gewicht, vaak daar overheen. Eten wordt dan niet met plezier geassocieerd, maar met schuld.
Alleen vertrouwen op ‘wilskracht’ of ‘goede voornemens’, werkt niet om die eetbare verleidingen te weerstaan, staaft De Ridder met onderzoeken die ze aanhaalt. Ook het met ‘light’ ‘weinig vet’ of ‘gezonde keuze’ aanprijzen van producten werkt averechts: van low fat M&M’s eten mensen 50 procent méér dan van de ‘gewone’ chocoladesnoepjes: ze zijn toch gezond, is dan het achterliggende idee. Wat helpt dan wel? Nudging: vrijwillige duwtjes in de goede richting. Leg de vette snacks in de kantine ietsje verder weg dan de gezondere waar, dan kopen mensen ze veel minder. Maar het zijn druppels op een gloeiende plaat, erkent ook De Ridder.
Eigenlijk helpt alleen een volledig ander systeem van voedsel produceren – of sterker nog: een economie van het genoeg. Maar die conclusie durft ze niet te trekken. (MB)
Auteur: Denis de Ridder
Titel: De grote voedselverleiding – Over de psychologie van het eten.
Uitgever: Prometheus
Prijs: € 16,95
ISBN: 978 90 351 36342.