Expeditie Geluk


Expeditie-Geluk-George-Sc115032012 1446

BOEKEN 

Expeditie Geluk

‘Ik hoop (–) dat alles wat ik heb opgeschreven de lezer kan helpen om goed of beter te leven’, zegt George Schouten in het voorwoord van Expeditie geluk.

Schouten maakte speelfilms en documentaires, was vijftien jaar regisseur van het VPRO-programma Zomergasten en filmde de laatste tien jaar over de hele wereld boeddhisten voor de Boeddhistische Omroep Stichting.
In Expeditie geluk doet hij verslag van die reizen, die verweven zijn geraakt met zijn eigen boeddhistische pad, dat draait om de vraag: hoe goed te leven?
In de zoektocht naar antwoorden op die vraag, gaan sommigen heel ver. Schouten doet bijvoorbeeld mee aan een door de Amerikaanse zenleraar Bernie Glassman georganiseerde vijfdaagse meditatie-retraite in concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Glassman roept op de laatste dag op tot genade voor de nazi’s, wat onder de deelnemers tot grote verontwaardiging leidt. Maar volgens Schouten slaagt de leraar daarmee in zijn opzet om mensen naar het gebied van het ‘niet-weten’ te duwen.
Een andere lijn in Schoutens boek is zijn ervaring met zijn Thaise adoptiezoon. Schouten vindt dat hij van het jongetje boeddhistische lessen leert, maar je zou die net zo goed universeel menselijk kunnen noemen. Uiteindelijk geldt dat ook voor andere inzichten die hij opdoet, zoals deze: we zijn bang voor het paradijs dat binnen handbereik ligt. Bang het verlangen, waar we aan verslaafd zijn geraakt, kwijt te raken. (MB)

Expeditie-Geluk

Auteur: George Schouten
Titel: Expeditie geluk. Een zoektocht naar zin en zen
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Prijs: € 16,95
ISBN 9789046811580.

Koop dit boek via Bol.com – daarmee steunt u Genoeg!